Beras Putih vs. Beras Perang dan Beras Rebus

Beras putih dihasilkan daripada padi. Apabila kulit luar dibuang dan hanya tinggal selaput bran pada beras, ia beras perang. Jika bran juga dibuang, ia dinamakan beras putih.

Oleh itu beras perang mempunyai serat yang lebih banyak (kira-kira 5%) dan ini menyebabkan bacaan GI menjadi rendah beranding dengan beras putih.

Selain itu kadar mineral dan vitamin beras perang lebih tinggi dari beras putih.

Selain dari beras perang, beras rebus (parbolied rice) juga mempunyai serat, mineral dan vitamin yang lebih banyak berbanding dengan beras putih. Bacaan GI pun lebih rendah dari beras perang.

Beras rebus dihasilkan dari proses pengewapan yang meninggalkkan lebih banyak selaput bran pada permukaan padi.

Selaput bran ini mempunyai kandungan mineral (seperti potassium), vitamin (seperti vitamin B kompleks dan vitamin E tocotrienol) dan fitokimia (seperti orizanol dan ferulik),


Dengan menukarkan pengambilan beras putih kepada beras perang atau beras rebus, dapat mengurangkan risiko mendapat masalah obesiti, diabetis mellitus dan serangan sakit jantung.

Saya kadang kala mengunakan beras perang atau beras rebus untuk memasak nasi goreng untuk anak-anak. Saya campurkan sedikit minyak zaitun ke dalam masakan, bersama sayur yang dipotong halus yang banyak, dan telur.

Gabung minyak zaitun dan beras peras/rebus menjadikan makanan kita menjadi lebih padat denga nutrisi. Saya mengamalkan minyak zaitun OLIVIE setiap hari.

Boleh klik butang berikut untuk mendapatkan minyak zaitun OLIVIE yang terbaik.

#oliviedrzubaidi
#nutrisidrzubaidi

Artikel asas: FB Page Dr Zubaidi Haji Ahmad

Mengapa Makanan Berkhasiat Lebih Mahal, Tambahan Yang Organik?

Hujung minggu yang lalu Haji Firdaus bersama tim menguruskan Karnival Sihat Masjid 2.0 yang beralngsung di Masjid Seremban Jaya. Salah satu acara pada malam 17 November adalah Forum Kesihatan Islam yang dikendalikan oleh seorang moderatpr dan dua orang panel. Di penghujung forum jemaah diberikan peluang untuk bertanya dan antara salah satu soalan yang ditanya kepada panel berbunyi;

Kenapa makanan-makanan semulajadi dan organik ini agak mahal harganya?.

Hj Firdaus terasa gatal tangan nak pegang mikrofon untuk jawab tetapi nanti orang tengok pelik pula. Inilah perkara yang sering dikongsikan dengan rakan usahawan bagaimana memahami kedudukan makanan ‘natural’ dan organik ini dalam kehidupan. Majoriti orang bercakap tentang isu harga ini. Tapi Hj Firdaus nak kongsikan satu konsep mudah agar yang bertanya dapat ambil sedikit asas mudah unutk dijadikan rujukan.

Badan manusia ini terdiri daripada sel-sel dan tisu-tisu. Mereka ini perlukan makanan yang mempunyai nutrisi berikut bagi memastikan setiap organ dan sistem badan berfungsi dengan baik. Nutrisi yang dimaksudkan adalah:

  • Karbohidrat lengkap
  • Lemak Sihat
  • Vitamin
  • Mineral
  • Protein

Yang mana kesemua di atas perlu hadir bersama seratnya. Ada satu lagi nutrisi yang penting iaitu AIR. Lima kategori di atas yang kita sebut sebagai makanan. Walaupun dalam makanan tersebut mengandungi air, tetapi badan kita perlukan air sekurang-kurangnya 2.5 hingga 3.0 liter air sehari.

 

Lihat makanan segera, jajan, makanan yang diproses dan seangkatan dengannya. Memang harganya lebih murah berbanding harga makanan semulajadi. Akan tetapi kita perlu perhatikan dan menggunakan akal dan bertanya;

Dimanakah khasiat dan nutrisinya snek (jajan), makanan segera dan makanan yang diproses?

 

Tiada kan? Layakkah kita panggil ianya makanan atau tidak kurang sam dengan sampah (crap)?. .Jika kita ambil kesemua itu, ianya tidak memberi manfaat kepada badan. Hanya sekadar rasa kenyang sementara. Malah ‘all those crap’ akan menjadi bahan yang mudarat kepada badan dengan bahan perasa, pengawet, pewarna, vitamin tiruan, mineral tiruan dan bahan kimia lain. Seakan kita meracuni tubuh kita pula dengan bahan sedemikian. Walaupun dengan kuantiti yang dibenarkan, ianya bermakna tidak memebri mudarat sewaktu anda memamakannya tetapi kesan jangkamasa panjangnya tiada siapa akan bertanggungjawab.

Lain pula dengan makanan semulajadi seperti buah-buahan, sayur-sayuran, beras perang, kekacang, semuanya hadir dengan nutrisi yang lengkap dan seimbang secara semulajadi. Manakala yang organik itu bermakna bebas dari racun serangga & baja kimia. Ianya tidak tahan lama, perlu penyimpanan yang baik, manakala dalam fasa perusahaan perlu berperang dengan serangga dan makhluk perosak. Itulah kitaran semulajadi. Yang ini sebenarnya yang kita namakan makanan sebenar (real foods). Ada juga makanan yang tinggi nilai antioksidan dan itu dinamakan superfoods / functional foods.

Sekarang kita dah punya asas apa yang dinamakan makanan sebenar dan bukan makanan sebenar (fake foods). Natural foods bukanlah mahal, tetapi memang itulah harganya. Yang menampakkan ianya mahal kerana fake foods itu dijual lebih murah berbanding real foods.

Habis tu nak makan apa bila rasa lapar? Pesanan Haji Firdaus mudah, sebelum kita nak makan tu perhatikanlah makanan etrsebut dan rujuk elemen di atas samada ianya kategori real foods atau fake foods. Selain dari waktu kita makan berat, bilamana kita terasa lapar , carilah buah potong yang pelbagain warna dan rasa, ambil satu sudu minyak zaitun Olivie Plus 30x dan perbanyakkan minum air masak. Itu lebih baik.

Lebih Sihat dan Bertenaga.

Haji Firdaus.

 

Kepada yang nak dapatkan Olivie Plus 30x, boleh tekan butang berikut.

Sayheart Energy Drink-Mudah Disediakan

Bagi yang mementingkan khasiat dalam pemakanan kadang-kadang terasa tak mahu memasak dan mahukan sesuatu yang ringkas tetapi mahu kekal bertenaga sepanjang hari, boleh cuba resepi minuman berkhasiat berikut:

Bahan-bahan:
– 1 cawan susu segar
– 5 biji kurma ajwah
– 2 biji buah tin separa kering

Cara penyediaan:
– buang biji dari buah kurma ajwah
– masukkan susu segar, isi kurma dan buah tin dalam pengisar. Kisar sehingga hancur.
– tambahkan air jika perlu

Saranan hidangan:
– Ambil 2 sudu minyak zaitun Olivie Plus 30x
– minum secawan Sayheart Energy Drink

Ianya pasti lazat dengan manis buah. Hidangan yang lengkap dengan lemak sihat, vitamin, mineral dan serat.

Cubalah!

Dapatkan Olivie Plus 30x anda hari ini.

KULIT YANG CANTIK BERMULA DARI PEMAKANAN YANG BAIK

Tak pernah expect ada orang perempuan tanya kulit nampak lain..lain yang macam mana? Ada yang cakap nampak licin dan lembut…susah juga nak jawab sebab bukan intention saya pun. Tapi bila kerap ditanya, saya cakap hanya jaga pemakanan dan adalah amalkan makan minyak zaitun dan sapu-sapu sikit..

Bila dah banyak kali ditanya..saya pun mula buat research. Dalam kebanyakan bahan yang saya kumpul memang menyatakan pemakanan yang baik memberi kesan kepada kesihatan dan kecantikan kulit.

Apabila kita mengambil makanan yang penuh dengan antioksidan seperti lemak sihat, air, dan nutrien penting, tubuh kita akan memberikan hasil yang sangat diidamkan kepada organ terbesarnya iaitu kulit kita. Lagipun, kulit sering menjadi bahagian pertama badan kita untuk menunjukkan masalah dalaman, dan dari situ akan ada banyak lotion, krim dan serum yang boleh memainkan peranan melainkan kita melihat dengan lebih dekat apa yang memudaratkan kita.

Ramai penyelidik menyatakan bahawa dengan banyak mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran adalah cara paling selamat dan menyihatkan untuk mengatasi masalah kulit kusam dan garis-garis halus.

Berikut adalah makanan yang disarankan:
– Brokoli
– Betik
– ‘Sweet potato’
– Avocado
– Bayam
– Blueberries
– Extra Virgin Olive Oil
– Jus Delima dengan Biji

Makanan-makanan ini kaya dengan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh manusia. Ianya juga hadir dengan antioksidan yang mampu melambatkan proses penuaan (anti-aging) dan menghadirkan seri wajah dari dalam.

Menurut Majlis Olive Antarabangsa (IOC), minyak zaitun mempunyai banyak vitamin, termasuk A, D, dan K, serta vitamin E. Di mana ianya memberi manfaat kepada kulit.

Minyak zaitun memgandungi antioksidan yang boleh membantu mencegah kerosakan akibat sinaran ultraviolet yang menyebabkan kanser. Ia mempunyai kepekatan yang sangat tinggi dari bahan yang disebut _squalene_ berbanding dengan jenis lemak dan minyak lain yang biasa dimakan. Squalene khasiat yang memberi minyak zaitun meningkatkan keupayaan antioksidan.

Olivie Ultrapop adalah kombinasi nutrisi yang lengkap. Ianya sarat dengan antioksidan berbanding minyak zaitun biasa yang tebukti melalui ujian makmal dengan pelbagai pengiktirafan Antarabangsa. 2 sudu minyak zaitun Olivie Plus 30x memberikan badan anda tenaga yang cukup manakala 1 sudu _pearl_ Olivie Power Up melengkapkan antioksidan untuk melawan oksidasi yang memberi kesan negatif kepada kesihatan dan kulit anda.

Jadi buat kakak-kakak di luar sana…cubalah Ultrapop untuk lebih sihat & bertenaga, wajah berseri secara semulajadi dan selamat tinggal kepada masalah jeragat, kulit kusam, garis halus atau risiko bahan kimia.
Yang penting kena istiqomah. Bukan nak magic dalam satu malam.

#oliviedrzubaidi #lebihsihatdanbertenaga

MANFAAT MAKAN MINYAK ZAITUN EXTRA VIRGIN KEPADA TUBUH

Ramai masyarakat di negara ini yang masih keliru tentang manfaat atau kaedah memakan minyak zaitun dalam kehidupan.

Apapun pandangan, ianya mesti bersandarkan fakta atau kajian yang kukuh untuk kita jadikan rujukan hatta ianya datang dari seorang yang berpangkat Doktor, Ustaz, atau seumpamanya. Tambahan pula amalan minyak zaitun di negara kita adalah bukan budaya asal kerana kita tidak mengeluarkan minyak zaitun tetapi, merujuk kepada amalan masyarakat Mediterranean yang disokong oleh kajian santifik tetang minyak zaitun ianya mendapat pengiktirafan badan antarabangsa seperti American Heart Association (AHA), US Foods & Drugs Administration (USFDA) dan sebagainya.

Dalam dunia minyak zaitun ianya terdapat 5 jenis. Di mana pelbagai kualiti bergantung kepada proses dan komposisi. Untuk tujuan kesihatan, jenis yang disarankan untuk dimakan adalah jenis Extra Virgin Olive Oil. Samada dicampur dalam makanan atau dimakan terus kerana:

  • Prosesnya hanya sekali perahan, tidak menggunakan haba, diperah secara mekanikal
  • Tidak dicampur minyak lain
  • jadi komposisinya kaya dengan asid lemak tidak tepu (unsaturated fats), kaya vitamin asal.

Berbeza dengan jenis lain seperti Virgin Olive Oil, Pomace, Light & Extra Light. Minyak jenis ini telah melalui perahan ke 2, yang dicampur minyak lain, atau perahan yang mengenakan haba tinggi bagi memaksimumkan minyak dari proses perahan. Proses2 ini sebenarnya mengubah komposisi asal dan mengurangkan khasiat. Tidak sesuai diambil secara terus.

Persoalannya bolehkah minyak zaitun dimakan terus?

Sekali lagi kita nilai sesuatu berdasarkan fakta dari hasil ujian oleh pakar bidang sains dan juga kita sebagai orang Islam perlu rujuk juga kupasan orang-orang yang arif dalam bidang agama bersandarkan tadabbur ayat dan tafsir. Jika sesiapa pun hadir dengan rumusan dari pembacaan atau pendengaran maka selayaknya kita nilai betul-betul.

Pembentukan manusia terdiri daripada sel-sel yang membentuk organ dan tisu. Gabungan organ-organ membentuk sistem yang terdapat dalam tubuh manusia.

Sel-sel memerlukan makanan untuk membekalkan tenaga dan pembentukan sel-sel baru menggantikan sel-sel lama/mati terus berlaku. Pemakanan yang baik membantu perlindungan dan penghasilan sel yang berkualiti justeru menyumbang kepada kesihatan yang baik. Malah ianya juga membantu memperbaiki kesihatan organ/sistem badan yang mempunyai masalah.

Minyak zaitun extra virgin sangat tinggi kandungan lemak tak tepu dan mengandungi jumlah vitamin E dan K yang paling cukup nisbahnya. Ianya juga kaya dengan antioksidan, yang mempunyai manfaat besar kepada kesihatan.
_Sumber: https://www.healthline.com/nutrition/extra-virgin-olive-oil#section2_

Dalam artikel di atas disertakan journal dan keputusan kajian bagi setiap kenyataanya. Salah satu journal yang dalam artikel ini adalah seperti berikut:
_https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/phenolic-compounds-of-olive-oil-structure-biological-activity-and-beneficial-effects-on-human-health/EE4FA28B6CD751AA15B278589A447A3D_

Dari sudut Al-Quran, minyak zaitun disebut 6 kali secara jelas dan terdapat hadis sohih tentang amalan minyak zaitun.

“Makanlah minyak zaitun dan berlumurlah dengannya kerana ia datang dari sumber yang diberkati” -HR At-Tirmizi & Ibnu Majah

Sebagai seorang muslim, apakah rujukan utama kita? Sudah tentu Al-Quran & Hadis. Sains merupakan salah satu cabang ilmu dari Al-Quran. Dan dua bidang ilmu ini wajib diambil kira dalam menerangkan sesuatu perkara.

 

Pesanan Untuk Difikirkan

Minyak zaitun extra virgin adalah makanan yang sangat sihat. Adapun golongan yang mempertikai dengan menyabitkan kes-kes tertentu, harus dikaji dengan teliti apakah jenis minyak zaitun yang terlibat. Pastinya bukan disebabkan pengambilan jenis extra virgin tulen.

Bagi orang yang mengalami penyakit jantung atau berisiko tinggi untuk mendapatkannya pada masa akan datang, minyak zaitun adalah berfungsi sebagai “superfood.”

Walau bagaimanapun … ia amat penting untuk mendapatkan jenis yang betul. Iaitu, minyak zaitun extra virgin tulen yang belum dicampurkan dengan minyak yang lebih murah. Cari yang diikitiraf organik oleh badan2 yang sah seperti USDA Organik. Dengan proses dan ketulenannya, sudah tentu harganya bukan semurah yang telah dicampur. Keputusan pilihan anda mempengaruhi kesihatan anda.

Manfaat lemak yang indah ini adalah antara beberapa perkara yang kebanyakan orang dalam bidang pemakanan sebenarnya bersetuju. Janganlah anda terpedaya dengan kenyataan yang tidak mempunyai sokongan fakta yang relevan.

Bacaan lebih terperinci tentang minyak zaitun Olivie Plus 30x:
http://www.olivie.ma/malay/beneficial-effects.html

PERKARA ANDA PERLU TAHU TENTANG KENCING MANIS

Karbohidrat merupakan nutrien yang diperlukan oleh badan untuk membekalkan tenaga. Ianya boleh hadir dari sumber semulajadi atau yang telah diproses. Pengambilan karbohidrat sangat berkait rapat dengan masalah kencing manis/diabetes/tinggi kandungan gula dalam darah.

 

Sumber semulajadi hadir dengan serat yang mempunyai nilai mineral & vitamin. Atau lebih dikenali sebagai karbo kompleks. Manakala yang telah diproses adalah yang telah dibuangkan seratnya bagi mendapat kuantiti ataupun tujuan untuk nampak elok. Jenis ini dipanggil karbo ringkas. Dan ianya tiada serat, tiada vitamin dan tiada mineral. Hanya kalori semata.

 

Jadi, apa kaitan dengan kencing manis?

Dalam kehidupan seharian kita akan makan nasi putih, roti, kuih, biskut dan air manis. Ini normal. Kalau tak makan ni nak makan ape? Betul tak? Dulu saya pun begitu, tapi bila sedar hakikat ianya boleh membawa kepada risiko kencing manis, sakit jantung terus saya hentikan dan gantikan dengan sumber lebih baik.

 

Begini, karbohidrat yang kita makan apabila masuk dalam badan akan diurai menjadi gula (glukosa). Badan kita hanya memerlukan gula dalam kuantiti tertentu dan apabila ianya tidak digunakan ianya akan disimpan sebagai lemak. Manakala jika ianya berlebihan, ianya akan disimpan sebagai lemak pada otot2, organ dan anggota badan.

 

Bagi karbohidrat kompleks, kadar uraiannya agak perlahan kerana ada fibre/serat. Tetapi karbo ringkas, ianya sangat cepat ditukar menjadi gula dalam badan. Gula putih adalah sejenis karbo ringkas. Dari tebu melalui beberapa proses di mana tiada serat yang tinggal. Apabila masuk dalam badan memang akan dikesan sebagai gula. Kemudian bermulalah perjuangan organ pankreas untuk mengeluarkan hormon insulin bagi mengangkut gula dalam darah kepada sel untuk ditukarkan kepada tenaga.

Apabila kita memilih karbohidrat, kita akan dengar orang mula bercakap tenatng Glisemic Index (GI). Ia adalah ukuran kadar kecepatan karbohidrat itu ditukar menjadi gula.

Kuantiti gula yang terlalu banyak dan begitu cepat masuk dalam badan terus ke diserap ke dalam darah membuatkan pankreas berkerja pada kadar lebih dari maksimum sehingga tidak cukup bagi menampung keperluan. Lama-kelamaan pankreas pun penat dan jadi tidak efisien dalam bertindakbalas dan penghasilan insulin.

 

Bila kuantiti gula terus menerus masuk ianya tidak lagi mampu merembeskan insulin pada kadar dan kuantiti yang sepatutnya..maka gula tersebut akan terus berada dalam darah. Ini yang kita panggil ‘sugar spike’. Dan sel pula tidak lagi dapat bergantung kepada insulin sebaliknya mencari sumber dari tisu, otot dan organ lain.

 

Pada usia muda kita tak rasa akan kesan kepada pankreas, hakikatnya di dalam badan pankreas cukup tertekan untuk berfungsi. Dalam jangka masa panjang terjadilah diabetes atau namanya kencing manis.

 

Apakah simptom seseorang itu mula punyai kandungan gula semakin tinggi?

Cara nak tahu anda mungkin berisiko menghidap diabetes adalah untuk perhatian jika ada simptom-simptom berikut;

  • cepat lapar walaupun baru makan
  • kerap berasa letih
  • ketagih minuman atau makanan manis
  • mudah dahaga
  • kerap kencing
  •  belly fat semakin naik

Ini sebenarnya sebagai petanda bahawa jika tidak dijaga pemakanan pasti kemudian hari kita akan menghidap diabetes dan membawa kepada banyak penyakit lain antaranya:

  •  Masalah kulit
  •  Obesiti
  • Masalah saraf yang membawa kepada masalah sembelit
  • Luka lambat pulih
  • Masalah penglihatan; rabun, katarak, glaucoma
  • Masalah kardiovaskular: darah tinggi, strok, penyumbatan salur darah, serangan jantung,
  • Kerosakan buah pinggang
  • Risiko kanser
  • Risiko fatty liver

 

Jadi bagaimana cara untuk mengatasi/mencegah kencing manis/diabetis?

Kadang-kadang kita terlepas pandang dan sempit pemikiran tentang gula dalam pemakanan harian. Kita hanya berfikit tentang gula putih. Sebalikya nasi putih, roti-roti berasaskan tepung gandum biasa juga merupakan penyumbang kepada masalah kencing manis.

Pertama; memang kena hentikan sumber/punca masalah. Tinggalkan segala karbo ringkas (3P). Gantikan dengan karbo kompleks.
❌ gula putih: minuman manis bergula, susu pekat
❌ roti berasaskan tepung gandum biasa: roti buku, roti canai, tosei,
❌ nasi putih/beras biasa

Bagi yang sihat boleh ambil tetapi bukanlah selalu. Paling baik gantikan beras putih kepada beras perang atau beras rebus. Pilih roti wholemeal.
Masukkan pengambilan extra virgin Olive Oil dalam pemakanan harian. Cadangan saya Olivie Plus kerana kahsiatnya adalah 30x ganda berbanding minyak zaitun biasa.

Kedua, banyakkan makan sayur2an dan buah2an campuran pelbagai warna dan rasa. Harus diingat, jangan asyik nak buah manis je. Dan jangan pula asyik buat jus yang seratnya dibuang. Makan dalam buah itu sendiri lebih baik. Gunakan cuka buah tin dan lemon dalam menyediakan salad. Campurkan sedikit serbuk kayu manis ceylon ke dalam makanan dan minuman.

Ketiga, perbanyakkan minum air masak. Sedangkan kereta perlukan air untuk berfungsi dengan baik, apatah lagi manusia. Minum air meneral 1.5L dari pagi sampat tengah hari, kemudian 1.5L lagi dari tengah hari sampai malam. In syaa Allah mencukupi.

Keempat, berpuasa. Tidaklah Allah mewajibkn puasa di bulan ramadhan melainkan ianya ada hikmah untuk kesihatan kita. Nabi Muhammad SAW menjadikan puasa isnin&khamis satu sunnah salah satu hikmahnya adalah bertujuan untuk merehatkan sistem badan. Tetapi jangan pula semasa berbuka kita masih ambil makanan-makanan yang memberati sistem badan dan makan secara berlebihan.

 

Apakah cadangan makanan superfoods untuk pesakit diabetes?

Kalau dirujuk asas konsep pemakanan & nutrisi, setiap orang perlukan minyak zaitun samada yang sihat atau yang sakit.

Monounsaturated fats & antioksidan dalam olive oil membantu untuk improve fungsi  organ & sistem.

Dalam kes diabetes, minyak zaitun merupakan suatu keperluan untuk membantu membaikpulih sistem pankreas kita.

Kepada pesakit yang tiada masalah buah pinggang:

Cuka teen & kayu manis memberi kesan langsung kepada kandungan gula di dalam darah. Mineral bernama potassium dalam cuka & mineral dalam kayu manis memberi kesan yang cepat kepada bacaan gula dalam darah.

Jadi kombinasi 3 produk (minyak zaitun, cuka & kayu manis) adalah ramuan yang disarankan untuk bantu ikhtiar mengatasi masalah diabetes disamping kawal pemakanan harian dan ambil air masak yang secukupnya.

 

Dapatkan set atasi diabetes anda hari ini. Klik butang di bawah.

 

MEMAHAMI KHASIAT MINYAK ZAITUN EXTRA VIRGIN

Golongan yang mengamalkan memakan minyak zaitun dikalangan masyarakat Malaysia adalah terlalu minoriti. Samada masyarakat kita tidak mengetahui khasiat minyak zaitun, tidak didedahkan manfaat kepada kesihatan, atau terlalu skeptikal dek kerana minyak zaitun dari bukan sumber yang asli.

Situasi ini berbeza dengan masyarakat Mediterranean dan Eropah yang menjadikan minyak zaitun sebagai makanan harian. Apa bezanya amalan minyak zaitun antara kita dan mereka? Salah satunya adalah penyakit tidak berjangkit seperti kanser, jantung & kencing manis pada usia muda serta nisbahnya terhadap jumlah penduduk.

Sebelum kita memahami tentang khasiat minyak zaitun kita fahami dahulu hikmah dan suruhan penjagaan pemakanan. Sudah tentu kita pernah dengar ungkapan ‘Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara’ di mana salah satunya ialah NIKMAT SIHAT SEBELUM SAKIT. Hanya yang merasai sakit mengerti akan nikmatnya sihat. Ramai yang lupa akan nikmatnya sihat dikala badan masih gagah dan mampu melakukan semua perkara tetapi lebih rasa menghargainya apabila mula sakit. Sakit yang sekejap seperti demam, selsema dan sakit-sakit ringan merupakan peringatan Allah kepada kita dan tanda kasih dan sayangNya kepada kita. Untuk kita mengingat kembali akan salah laku atau kealpaan kita terhadap perintah Allah SWT.

Akan tetapi, apabila sesuatu penyakit berat menimpa, seperti jantung, kencing manis, kanser, dan sebagainya ada yang terus meletakkan ianya adalah takdir dan dirinya sedang diuji. Ya betul sedang diuji. Tetapi Allah sebenarnya mahu kita dan orang lain turut berfikir, apakah kesalahan yang kita lakukan. Salah satunya adalah tabiat pemakanan yang tidak baik yang akhirnya menganiaya badan sendiri sehingga mendapat sakit.

Pesanan Allah SWT dalam Surah Abasa Ayat 24 adalah untuk manusia melihat kepada pemakanan begitu jelas.

Dan juga banyak ayat2 lain yang menyebut untuk makan dari sumber tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan. Ada yang disebut secara jelas seperti Zaitun, Tin, Kurma, Delima, Anggur dan Pisang.

Zaitun yang disebut pula adalah dalam bentuk minyak. Hakikatnya kita hari ini telah dikelirukan bahawa setiap minyak adalah tidak baik. Sedangkan banyak kajian dan journal menunjukkan khasiat minyak zaitun merupakan salah satu jenis nutrisi yang diperlukan badan setiap hari. Walhal ianya adalah makanan yang kita perlukan setiap hari. Majoriti komposisinya adalah dari lemak jenis tak tepu (un-saturated fats) dan mempunyai sifat antioksidan, antikeradangan yang menyumbang kepada perlindungan kepada tubuh badan. Ia juga mengandungi vitamin.

Salah satu kehebatan minyak zaitun sehingga disebut dalam Al-Quran dan menjadi amalan adalah kerana terdapat sejenis antioksidan (hidroxytyrosol) yang hanya terdapat dalam minyak zaitun. Ianya merupakan antioksidan paling berkuasa dan cepat meresap ke dalam tubuh.

Lemak/Minyak yang dikatakan tidak baik itu adalah yang diproses menjadi transfat (lemak terhidrogen) dan yang tinggi lemak tepu (saturated fats). Banyak terdapat dalam makanan yang diproses seperti daging burger, sosej dan makanan bergoreng.

Kita perlukan makanan untuk bekalkan tenaga yang kita boleh dapati dari karbohidrat & lemak sihat. Disamping itu juga, tubuh kita perlukan nutrisi seperti protin, mineral, vitamin, serat dan air untuk fungsi2 yang tersendiri. Kegagalan tubuh untuk dapat kesemua nutrisi ini dalam kuantiti cukup dari sumber yang semulajadi akan membawa kepada gangguan sistem, organ hatta kepada sel itu sendiri ditambah tersimpannya toksin yang membuatkan siatem badan menjadi huru hara.

 

Soalnya bagaimana minyak zaitun menyumbang kepada keperluan & kesihatan tubuh badan kita?

Konsepnya begini, untuk bina sebuah bangunan yang teguh dan berfungsi haruslah dari bahan binaan yang betul dan berkualiti. Barulah ia dapat menampung apa jua fungsi yang kita inginkan.

Minyak zaitun merupakan makanan untuk membina sel-sel tubuh. Yang mana setiap organ terbentuk daripadanya. Dan sistem pula merupakan kombinasi organ-organ. Jika sel-sel ini mendapat makanan dari sumber yang betul dan berkualiti barulah tubuh kita beroleh organ dan sistem serta jasad yang sihat. Justeru setiap insan memerlukan lemak sihat seperti minyak zaitun kerana ianya menjamin kehidupan yang sihat.

Lihat, apabila kita memberikan makanan yang tidak betul (tiada serat, mineral, vitamin, protin) seperti gula putih, makanan berproses, berperisa tiruan, pewarna tiruan, bahan pengawet.. jadi dimanakah ‘makanan untuk sel’? Makanan berposes telah hilang kesemua nutrisi yang diperlukan tubuh. Apabila diambil ianya menjadi bahan buangan semata dan tiada zat yang dapat dimanfaatkan oleh tubuh. Malah ianya menjadi toksid kepada tubuh. Dalam tempoh yang lama, ia akan mengganggu kestabilan, berlakunya keorsakan sel, berlakunya keradangan, penyumbatan salur darah dan akhirnya terjadilah sakit.

Jantung: penyumbatan, keradangan
Kanser: kerosakan DNA sel
Kencing manis: kegagalan pankreas berfungsi dengan baik.

 

Persoalan seterusnya pula, bolehkah minyak zaitun menjadi pelindung penyakit dan merawat penyakit?

Contohnya kereta yang dicipta untuk menggunakan minyak RON95 untuk berfungsi dengan baik tetapi kita gunakan minyak yang rendah kualitinya, komposisinya sudah tidak mengikut spesifikasi. Lama kelamaan ia akan menjejaskan performance kereta tersebut. Jadi untuk atasi masalah ini, perlu hentikan penggunaan minyak yang salah. Mula gunakan minyak yang betul, kalau ia berterusan berisiko akan merosakkan bahagian2 tertentu.

Begitu juga kita, perlukan makanan sebenar. Minyak zaitun merupakan salah satu makanan sebenar. Salah jenis/kualiti minyak akan menjejaskan performance, tak makan minyak zaitun maksudnya tak berikan makanan/bahan bakar yang betul kepada badan. Minyak zaitun didatangkan dengan vitamin, sifat antioksidan & antikeradangan yang memainkan peranan menghalang pengumpulan lemak LDL, mengatasi keradangan dan membantu pembinaan sel yang baik.

Ini sebahagian fungsi asas tubuh itu dicipta. Justeru minyak zaitun berfungsi sebagai mencegah dan membantu membersih dan membina semula bahagian-bahagian yang rosak mengikut tahap kerosakan tersebut. Andaikata ada bahagian yang rosak perlu diganti/dibaiki dalam kadar segera di sinilah berlakunya proses luar seperti pembedahan dan penggantian organ.

 

Manfaat Minyak Zaitun Extra Virgin

Khasiat minyak zaitun extra virgin dengan komposisi lemak tidak tepu (un-saturated fats), antioksidan dan vitamin yang hadir dalamnya banyak menyumbang kepada kesihatan manusia. Disamping pengambilan makanan yang betul dan air yang mencukupi berikut antara manfaat minyak zaitun kepada kesihatan:

  • Membekalkan Tenaga
  • Menurunkan kolestrol LDL
  • Meningkatkan kolestrol HDL
  • Mengatasi masalah kestabilan hormon wanita: senggugut, period tak stabil, cyst & fibroid
  • Membantu masalah kulit: eczema, psoriasis
  • Melembapkan kulit
  • Menghilangkan jeragat
  • Mengurangkan keradangan
  • Mencegah kanser
  • Menurunkan tekanan darah
  • Menurunkan bacaan gula dalam darah
  • Meningkatkan daya ketahanan badan

 

“Extra Virgin Olive Oil. The FDA says eating 2 tablespoons of olive oil a day may reduce the risk of heart disease, due to its monounsaturated fat content. Extra virgin olive oil also contains polyphenols which act as antioxidants, reducing the oxidative stress throughout your body”

Apakah jenis minyak zaitun yang perlu kita pilih?

Sudah kita fahami bahawa khasiat minyak zaitun extra virgin menyumbang kepada lemak sihat dan fungsi antioksidan yang sangat berguna untuk tubuh.

Menurut journal dan research, minyak zaitun extra virgin adalah jenis yang disarankan sebagai pemakanan bagi tujuan kesihatan. Extra virgin dalam bahasa mudah difahami adalah pati. Yang tidak dicampur. Yang sekali perah. Yang diperah secara mekanikal tanpa dikenakan haba dan tidak di’refine’.

Jika di Amerika, mereka amat menitikberatkan akan kualiti minyak zaitun Extra Virgin sehingga FDA telah mewujudakan garis panduan ujian bagi menentukan keaslian dan organik di bawah USDA ORGANIK. Tidak kurang hebatnya persatuan2 bebas yang menjaga kepentingan keaslian minyak zaitun extra virgin yang mana rata2 ujian terhadap minyak zaitun yang dilabel extra virgin dalam pasaran hakikatnya bukan kesemua sample tersebut menepati ciri2 extra virgin. Bermakna berlakunya percampuran dengan minyak lain atau minyak berkualiti rendah (bukan extra virgin). Bagaimana pula kita di Malaysia?

Pati adalah yang asli dan hasil perahan pertama dengan ciri2nya. Ditambah pula organik sudah tentu ianya bukanlah semurah apa yang majoriti terdapat dalam pasaran. Jika kita ingin amalkan untuk kesihatan, harus memilih yang betul-betul asli dan organik.

Olivie Ultrapop daripada Olive House adalah salah satu jenama yang disarankan. Kerana:

  • Mendapat pensijilan USDA ORGANIK & EUROPEAN STANDARD
  • Ujian makmal mendapati kandungan antioksidan (hidroxytyrosol) dalam Olivie Plus 30x adalah 30 kali ganda berbanding minyak zaitun biasa.
  • Ujian makmal mendapati kandungan antioksidan (hidroxytyrosol) dalam Olivie Power Up adalah umpama khasiat yang terkandung dalam 10L minyak zaitun biasa.
  • Dihasilkan dari buah yang segar. Dengan menggunakan mesin berteknologi tinggi (hanya 3 unit mesin di dunia), minyak dihasilkan dalam masa 30minit dari tuaian.
  • Mendapat pengiktirafan antarabangsa seperti Kosher, ISO dan sebagainya.
  • Terdiri daripada lemak sihat (Olivie Plus30x) dan esktrak dari daun, buah & ranting yang sarat dengan antioksidan (Olivie Power Up).

Kualiti dan keasliannya terjamin untuk kita amalkan. Ianya tidaklah semahal kos perubatan berbanding kita pilih salah minyak zaitun.

 

Pengalaman Pengguna

Lakukan perubahan hari ini. Amalkan minyak zaitun extra virgin untuk lebih sihat dan bertenaga.

Dapatkan Olivie Ultrapop anda hari ini. Klik butang di bawah:

 

11 Khasiat Minyak Zaitun dan Mengapa Kita Perlu Amalkannya

Dalam masyarakat di Mediterranien, memakan minyak zaitun sudah menjadi amalan mereka sejak dari ribuan tahun dahulu. Tetapi sebaliknya masyarakat kita di Malaysia di mana hanya segelintir daripada kita menjadikan minyak zaitun sebagai pemakanan harian. Ini mungkin kerana selama ini kita telah dididik bahawa setiap minyak adalah merbahaya.

Terdapat banyak jurnal dan kajian yang menunjukkan bahawa minyak zaitun merupakan sumber lemak sihat yang diperlukan oleh tubuh manusia. Akan tetapi maklumat ini seolah tidak sampai kepada kita yang menyebabkan kita terlalu skeptikal apabila terdengar istilah minyak dan menganggap semua minyak adalah sama. Benarkah minyak zaitun mampu memberi manfaat kepada kesihatan kita? Jom baca selanjutnya.

Pengalaman saya dalam trip-trip ke Turki, Sepanyol dan Morocco, minyak zaitun adalah perkara wajib yang perlu ada atas meja makan mereka. Apabila dikaji, kebanyakan rakyat mereka lebih sihat berbanding negara kita yang berperang dengan penyakit seperti serangan jantung, kencing manis, gout, darah tinggi dan sebagainya. Bukanlah di negara mereka tiada orang sakit tetapi jumlahnya jauh lebih sedikit di mana mereka percaya bahawa khasiat minyak zaitun banyak menyumbang kepada kesihatan mereka . Selain itu, kita dapat saksikan jumlah klinik, farmasi dan hospital di tempat mereka jauh lebih rendah berbanding negara kita yang meningkat dengan mendadak.

Bagi orang muslim, zaitun ini sangat sinonim kerana ianya disebut jelas dalam Al-Quran malah ada hadis soheh yang menyatakan tentang amalan miyak zaitun.

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a., Rasulullah SAW pernah bersabda: “Makanlah minyak zaitun dan berminyaklah dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati.” (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah)

Sebelum saya kongsikan tentang 11 khasiat minyak zaitun, jom kita kenali serba sedikti berkenaan jenis minyak zaitun.

Jenis Minyak Zaitun

Jenis Minyak Zaitun

Dalam industri minyak zaitun, terdapat beberapa kategori minyak bergantung kepada cara ianya diproses. Tidak ketinggalan juga jenayah penipuan kualiti minyak zaitun bagi tujuan mengaut keuntungan tanpa memikirkan kesan buruk kepada pengguna. Sangat perlu berhati-hati dengan lambakan minyak zaitun dalam pasaran. Sebagai pengguna kita harus bijak memilih dan memastikan keaslian dan kualiti khasiat untuk kita amalkan dalam menjaga kesihatan diri dan keluarga. Gambarajah di atas menerangkan jenis-jenis minyak zaitun untuk pengetahuan kita.

Extra Virgin Olive Oil (EVOO) – Minyak hasil perahan kali pertama, tidak di’refine’, diproses secara mekanikal tanpa melibatkan haba. Ini juga dikenali sebagai pati. Ianya amat disarankan untuk dimakan terus kerana kuantiti dan kualiti khasiat untuk kesihatan. Ianya amat sensistif kepada haba dan cahaya.

Terdapat pelbagai pendapat berkenaan penggunaan minyak zaitun. Namun ianya haruslah merujuk kepada tujuan asal seseorang tersebut amalkan. Bagi tujuan kesihatan, menurut banyak kajian amatlah disarankan untuk menggunakan jenis Extra Virgin Olive Oil kerana khasiat yang terkandung dalam minyak zaitun ini adalah paling tinggi berbanding jenis lain yang sudah melalui proses ke dua dan kemungkinan berlakunya percampuran. Extra Virgin Olive Oil disarankan untuk diambil atau dimakan secara terus dalam bentuk minyak bagi memaksimumkan khasiatnya kepada kesihatan kita.

Nak Dapatkan Minyak Zaitun Extra Virgin pilihan Dr. Zubaidi? Klik button di bawah.

Fakta Nutrisi Minyak Zaitun

Minyak zaitun mengandungi lemak mono tidak tepu (unstaturated fats). Menurut banyak kajian menunjukkan, lemak jenis mampu mengimbangi kadar kolestrol dalam darah (meningkatkan kolestrol baik HDL, dan menurunkan  kadar koelstrol jahat LDL), kaya dengan vitamin seperti Vitamin E dan bersifat antioksidan.

Makanan yang mengandungi antioksidan adalah makanan kelas pertama di dunia kesihatan. Dalam minyak zaitun terdapat kandungan polifenols yang tinggi. Antioksidan yang bernama hydroxityrosol merupakan antioksidan yang paling cepat meresap dan hanya ada dalam minyak zaitun. Ada yang mengukur kualiti minyak zaitun itu berdasarkan nilai keasidan, namun ianya perlu diukur berdasarkan kualiti khasiat dalam minyak zaitun tersebut.

Kandungan nutrisi yang terdapat dalam 100 gram minyak zaitun:

  • Lemak tepu: 13.8%.
  • Lemak mono-tak tepu: 73%
  • Omega-6: 9.7%.
  • Omega-3: 0.76%.
  • Vitamin E: 72% daripada RDA.
  • Vitamin K: 75% daripada RDA.

Tetapi minyak zaitun extra virgin lebih dikenali akan kandungan antioksidannya. Bahan-bahan ini aktif secara biologi dan sebahagian daripada mereka dapat membantu memerangi penyakit yang serius.. Antara antioksidan utama adalah oleocanthal anti-radang, serta oleuropein, bahan yang melindungi kolesterol LDL daripada pengoksidaan . Sesetengah orang telah mengkritik minyak zaitun kerana mempunyai Omega-6 yang tinggi untuk nisbah Omega-3 (lebih 10: 1), tetapi perlu diingat bahawa jumlah lemak tak tepu masih agak rendah, jadi ini tidak sepatutnya menjadi kebimbangan.

11 Khasiat Minyak Zaitun ‘Extra Virgin’

Berikut merupakan antara khasiat minyak zaitun yang bakal diperolehi oleh individu jika mengamalkannya secara konsisten:

  1. Mengatasi Masalah Eczema
  2. Menstabilkan Hormon
  3. Mengatasi Sembelit
  4. Memberikan Tenaga
  5. Mengatasi Gastrik
  6. Menjaga Kesihatan Jantung
  7. Awet Muda
  8. Menurunkan Kencing Manis
  9. Melindungi Kanser
  10. Mengatasi Psorisis
  11. Mengawal Kolestrol

 

Keistimewaan Olivie Plus 30x

Sejarah Pengeluar Olivie Plus 30x

Minyak Zaitun Olivie Plus 30x dihasilkan sejak tahun 1887 oleh Syarikat Atlas Olive Oils yang terletak di El-Borouj, Morocco. Berpengalaman selama 125 tahun dalam menghasilkan minyak zaitun extra virgin yang berkualiti tinggi menjadikan syarikat Atlas Olive Oils merupakan salah satu syarikat pengeluar minyak zaitun terbaik di dunia dan mendapat banyak pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

Antara pengiktirafan yang diterima adalah Anugerah Mario Solinas yang dianjurkan oleh International Olive Oil Council, ‘Great Taste Award of London’ dan The International Olive Oil Competition of Los Angeles di Amerika Syarikat.

Keunikan & Keistimewaan Olivie Plus 30x:

i- Faktor Muka Bumi

 

Ladang zaitun milik Atlas Olive Oils terletak di daerah Al-Boruj iaitu kawasan yang diklasifikasikan sebagai gurun sahara. Apabila kawasan gurun kita dapat bayangkan keadaan yang panas, kering dan berbatu di mana tidak banyak tumbuhan boleh tumbuh dengan mudah. Namun demikian atas inisiatif dan kepercayaan pengusaha ini bahawa pohon zaitun berjaya ditanam dan hidup dengan baik. Sebanyak tiga juta pokok zaitun di tanam di dalam estet yang berkeluasan sebanyak 600 hektar.

Kepadatan polyphenol yang tinggi di dalam Olivie Plus 30x  di mana ianya dipengaruhi oleh kadar yang dihasilkan oleh pohon tersebut untuk terus hidup merupakan pengukur akan kualiti minyak zaitun yang bakal dihasilkan. Persekitaran gurun, tanah yang berbatu dan kekurangan air telah memaksa pokok zaitun untuk menghasilkan buah yang mengandungi kandungan antioksida yang tinggi untuk membolehkan pokok itu meneruskan hidup.

Penderitaan ekologi telah memaksa pokok zaitun tersebut memberi hasil yang terbaik bagi menjaga diri dan juga kita. Buah zaitun di tanam di kawasan gurun yang tanah dan persekitarannya bebas dari sebarang pencemaran.

Pemprosesan Minyak Zaitun Olivie 30 Plus ini dihasilkan di kilang pemprosesan yang terletak di dalam ladang tersebut sejurus buah zaitun segar selesai dipetik dari ladang buah zaitun.

 

ii. Faktor Kesegaran Buah Yang Digunakan Untuk Penghasilan Minyak

Pengusaha yang menghasilkan minyak zaitun Olivie Plus 30x ini mempunyai sebuah mesin berteknologi tinggi untuk tujuan penuaian buah zaitun. Mesin ini mengurangkan masa menunggu untuk buah diproses menjadi minyak. Dengan adanya mesin ini, proses penghasilan minyak dapat diminimumkan sepantas 35 minit bermula dari proses tuaian.

Mesin ini hanya ada 3 unit sahaja di dalam dunia yang direka khas bagi tujuan menjamin kesegaran buah yang dituai dalam menghasilkan minyak zaitun yang sangat berkualiti tinggi. Berbeza dengan tempat lain, buah dituai secara manual, dikutip di bawah pohon dan menunggu giliran minyak diproses.

 

Kaedah Perahan Secara Mekanikal Tanpa Haba & Tidak Ditapis (Mechanically Cold Pressed & Unfiltered)

Menggunakan teknik pemprosesan ‘Mechanically Cold Pressed’ iaitu proses mengeluarkan minyak zaitun secara mekanikal iaitu dengan mengisar buah zaitun tanpa melibatkan sebarang bahan kimia atau pemanasan ataupun penggunaan haba. Ada proses yang menggunakan haba dan bahan kimia semasa pemprosesan unutk mendapatkan lebih minyak zaitun sedangkan haba yang tinggi akan menjejaskan khasiat dalam minyak zaitun.

Tidak ditapis bagi mengekalkan khasiat minyak zaitun di tahap yang maksimum. Minyak zaitun yang ditapis akan kehilangan 4 khasiat utama yang sebenarnya menjadi sumber kekuatan sesuatu minyak zaitun.

Khasiat Berganda Terbukti Hasil Ujian Makmal (Test Report )

Berdasarkan ujian makmal, kandungan hydroxytyrosol dalam Olivie Plus 30x amatlah tinggi berbanding minyak zaitun biasa.

Satu Sudu Olivie Plus 30x memberikan Tiga Puluh Kali Manfaat (antioksidan) berbanding minyak zaitun extra virgin biasa.

Analisis juga menunjukkan yang Olivie Plus 30x yang dikeluarkan oleh Atlas Olive Oils mempunyai kandungan yang kaya dengan polyphenols (polifenol) semulajadi dan secara spesifiknya  Hydroxytyrosol yang mempunyai 30 kali ganda berbanding minyak zaitun extra virgin biasa.

Kandungan polifenol yang dihasilkan amat penting melindungi sel-sel dalam badan daripada kerosakan oksidatif bagi mengelakkan penyakit yang serius seperti kanser, sakit jantung, parkinson dan sebagainya.

Hydroxytyrosol adalah molekul antioksida yang paling kecil dan unik yang mampu melepasi halangan peredaran darah di dalam otak ( blood brain barrier). Kandungan Hydroxytyrosol dalam pati minyak zaitun Olivie Plus 30x adalah abdara 25 hingga 30 kali lebih tinggi dari minyak zaitun biasa. Ini dapat dilihat dengan perbandingan yang dibuat ke atas minyak zaitun extra virgin olive oil dari negara lain.

 

Terdapat dua komponen utama di dalam Olivie Plus 30X iaitu Hydroxytyrosol dan polifenol. Dua kandungan ini membezakan Olivie Plus 30X dengan minyak zaitun yang lain. Hydroxytyrosol adalah “king” antioksidan yang paling hebat ditemui sehingga kini. Nilai ORAC ( Oxygen Radical Absorbance Capacity -Kebolehan menyerap sel rosak radikal bebas) dicatatkan setinggi 68,567 yang mana 15 kali ganda tinggi dari teh hijau. Ini boleh di lihat melalui perbandingan di bawah.

 

Mendapat Sijil USDA Organic.

Kenapa pentingnya untuk mendapatkan kelulusan USDA organic?

Mendapat SIJIL ORGANIK DARI USFDA (United States Food and Drug Administration) adalah sangat penting kerana ini merupakan pengiktiran dari badan antarabangsa yang menyatakan bahawa olivie plus 30x adalah makanan organik yang bebas dari bahan kimia dan penggunaan racun serangga yang terlarang..

Mendapat Pengiktiran Dari Pakar Nutrisi Antarabangsa.

olivie plus 30x

Profesor Henri Joyeux merupakan pakar nutrisi antarabangsa dan juga pakar bedah kanser, Hospital Universiti Montpellier, Perancis berkata

“Saya akan menggunakan Olivie Plus 30x secara meluas tanpa preskripsi, lebih-lebih lagi dalam bidang oncologist saya”

Boleh juga tonton youtube tentang penerangan olivie plus 30x dari Profesor Henri Joyeux, yang dikenali sebagai “bapa kanser dunia”, juga terlibat di dalam menerbitkan buku bertajuk “Olive Oil Antioxydants – A Treasure For Your Health”. Buku ini adalah rekod kajian ilmiah tentang penyakit kronik dan fungsi minyak zaitun olivie plus 30x dalam membantu mencegah dan merawatnya.

 

Dapatkan Olivie Plus 30x sekarang. Klik butang berikut.

Ketahui cara jadi Ejen Olive House dan Mula bina bisnes anda hari ini!
Klik butang berikut.

Khasiat Jus Delima Vs Khasiat Pati Delima

KHASIAT JUS DELIMA VS KHASIAT PATI DELIMA

Artikel membincangkan tentang khasiat jus delima dan beza diantara Jus Delima dan Pati Delima Olive House

Perbezaan yang ketara antara pati delima dan jus delima Olive House ialah level khasiat dalamnya.

Antioksida yang merupakan salah satu khasiat pati delima telah berkurangan sedikit berbanding Jus Delima. Ini terjadi hasil daripada kerana kesan dari proses evaporation. Ianya merupakan jus delima yang direbus menjadi pekat, 100% organik tanpa sebarang perasa, gula, dan warna tambahan. Process ini bagi menjadikan Jus delima tersebut lalu menjadikan ia lebih pekat & menjadi pati.

Walau bagaimanapun, ia masih lagi tetap baik dan berkhasiat untuk diamalkan pati delima. Ia bergantung kepada keperluan badan seseorang.

On the other part, Pati delima mempunyai kadar Potassium yang lebih tinggi dalam pati delima berbanding jus delima. Khasiat Pati Delima ini menjadikan ianya diminati sesetengah pengamal Permakanan Qurani.

Proses evaporation & sejatan ini akan melikatkan lagi nilai potassium didalam Pati Delima.

Antioksida namanya PUNICALAGIN ada banyak dalam Pati Delima berbanding Jus Delima. Khasiat Pati Delima ini bertindak sebagai antikeradangan dan membantu merawat sengal-sengal di badan, sakit pinggang, lutut dan sebagainya. Khasiat Pati Delima ini juga menjadikan ia sebagai antibiotik organic (semula jadi) yakni ketahanan tubuh badan yang sangat baik.

 

Khasiat Jus Delima Organic Olive House

  • Jus delima organik yang tidak ditapis dengan menggunakan teknologi ‘direct extraction’ bagi mengelakkan penapisan tambahan dan meminimumkan kesan pempasturan.
  • Ini menjadikannya kaya dengan kandungan vitamin dan mikro elemen serta memberikan rasa tajam dan masam semulajadi.
  • Sangat kaya dengan kandungan tannin asid yang baik untuk merawat cirit-birit (diarrhea) dan membantu menyembuhkan sakit tekak serta stomatitis (keradangan membran mukus di dalam mulut).
  • Jus delima organik juga mempunyai 15 asid amino yang terdiri daripada 6 asid amino penting yang tidak dihasilkan oleh badan.

 

Khasiat Pati Delima Olive House

  • Kaya dengan potassium yang memberi kesan positif kepada jantung dan sistem kardiovaskular.
  • Pati delima juga membantu meningkatkan jumlah hemoglobin di dalam darah. Disyorkan bagi mereka yang menghidap anemia, darah tinggi, dan mengalami masalah pada sistem urinary.

 

Untuk sebarang maklumat dan pertanyaan lanjut boleh hubungi kami dengan klik di sini.

Peluang untuk jana pendapatan melalui Ejen Olive House. Klik di sini untuk ketahui cara jadi Ejen.

Wanita Menghampiri Umur 50-an Wajib Baca

Apabila seseorang wanita mencecah umur 50an, perkara yang mejadi topik perbualan adalah bagaimana cara terbaik menghadapi gejala pengurangan penghasilan hormon atau dari sudut istilahnya adalah menopaus. Pelbagai perubahan akan berlaku yang banyak mengubah kehidupan dari segi emosi, penampilan, selera makan, waktu tidur, keinginan seksual dan banyak lagi. Perimenopause berlaku beberapa tahun sebelum menopaus. Sering kali anda akan mengalami beberapa gejala menopaus yang biasa. Kerana perimenopause sering berlaku sementara kita masih mempunyai ‘period’ yang boleh menyebabkan kita keliru. Perimenopause, juga dikenali sebagai peralihan menopause atau climacteric (tempoh kritikal), berlaku lebih dari beberapa tahun sebelum menopaus. Menurut Persatuan Menopaus Amerika Utara, perimenopause boleh bertahan selama 4 hingga 8 tahun. Bagi kebanyakan daripada segalanya tentang Peri. Pertimbangkan tujuh langkah berikut yang mungkin membantu. Menopaus adalah salah satu daripada kepastian dalam hidup untuk wanita jadi, jika anda mempunyai peluang, persiapkan diri untuk mengahdapinya – secara mental dan fizikal. Rajah berikut merupakah rumusan ringkas fasa menopause seseorang wanita,

Berapa umur menopaus berlaku?

Gejala seseorang itu sedang menuju menopaus biasanya bermula pada pertengahan 40-an yang dipanggil perimenopause. Pada peringkat ini gejala mungkin ringan. Pada lewat 40-an, sekitar 70% daripada wanita akan melihat beberapa perubahan fizikal dalam dan suhu badan. Mereka juga mungkin mengalami beberapa masalah psikologi seperti kebimbangan, pemikiran bercelaru, kurang daya ingatan atau rendah keyakinan diri.
Pentingnya seseorang wanita memahami fasa menopause dan cara untuk menghadapinya
Bagi kebanyakan daripada wanita fasa Peri amatlah kritikal. Menopaus adalah salah satu daripada kepastian dalam hidup untuk wanita jadi, jika anda mempunyai peluang, persiapkan diri untuk menghadapinya – secara mental dan fizikal.

Apakah gejala menopaus yang paling biasa?

Gejala yang paling biasa dikaitkan dengan perimenopause dan menopaus adalah seperti berikut. Anda perlu kenalpasti tanda-tanda ini untuk mencari kaedah yang anda selesa untuk atasi.
  1. Tempoh & perubahan Haid yang tidak teratur
  2. Panas Badan (Hot flushes)
  3. Berpeluh malam
  4. Susah unutk tidur (Insomnia)
  5. Keletihan
  6. Kebimbangan, perubahan mood dan kemurungan
  7. Kehilangan keyakinan, perasaan rasa disisihkan
  8. Perubahan dalam libido atau daya tarikan seksual
  9. Kenaikan Berat badan
  10. Kulit kering
  11. Kekeringan faraj
  12. Peningkatan PMS
  13. Sukar Tahan Kencing
  14. Sengal dan sakit di otot dan sendi

Menghadapi Situasi Pengurangan Pengeluaran Hormon dan Cara Mengimbanginya

Apabila pengeluaran hormon dalam ovari kita semakin berkurangan, badan kita direka untuk menghasilkan estrogen, progesteron dan testosteron, di bahagian lain di dalam badan. Sebagai contoh, estrogen, progesteron, dan androgen dihasilkan dalam kelenjar adrenal, lemak badan, kulit dan otak. Mengikut sumber perubatan sekitar 10% wanita di Ireland yang mengalami gejala yang sukar akan memerlukan rawatan perubatan lanjut. Walau bagaimanapun majoriti tidak akan memerlukan rawatan ini. Sekiranya gejala seperti ‘hot flushes’  dan berpeluh malam menjadi sangat merimaskan, rawatan HRT mungkin memberi kelegaan kepada sesetengah wanita.
Bagi kebanyakan kita, gejala boleh diuruskan melalui perubahan gaya hidup seperti mengamalkan diet dan nutrisi seimbang, mengambil senaman dan belajar untuk berehat. Gejala sukar dapat dikurangkan dengan menggunakan rawatan alternatif dan terapi percuma seperti akupunktur, homeopati, refleksologi dan naturopathy. Buletin Wanita, Ogos 2018

Pertimbangkan 7 Langkah Berikut yang Mungkin Membantu

1. Menguruskan Berat Badan Anda

Ketahui berat badan yang sesuai untuk fizikal anda dan cuba untuk mencapai dan mengekalkannya.

2. Jadualkan Senaman

Ambil senaman sekurang-kurangnya 5 kali seminggu untuk kekal sihat dari segi mental dan fizikal. Jika anda tidak berolahraga secara rutin mula perlahan-lahan dan bina stamina anda secara beransur-ansur. Pastikan anda memasukkan senaman berat badan secara tetap dalam rutin anda. Berjalan kaki yang pantas adalah hebat. Berbasikal dan berenang sangat baik untuk kesihatan kardiovaskular tetapi tidak sebaik galas berat badan. You can change the amount of columns in your galleries by dragging a slider in the block inspector in the sidebar.

3. Jika Anda Merokok, Sekarang Adalah Masa Untuk Berhenti!

Memang diakui sukar untuk berhenti terus. Jika ada mereka di luar sana mampu, kenapa tidak anda. Fikirkan kesihatan anda.

4. Usahakan Kualiti Tidur yang Baik

Dapatkan lebih banyak tidur dan cuba untuk membangunkan tabiat tidur yang kerap – pastikan telefon bimbit dan TV diletak luar dari bilik tidur dan jadikan bilik tidur anda tempat perlindungan tenang dengan cahaya penuh pada waktu malam. Sekiranya anda mempunyai masalah tidur, elakkan kafein. Gantikan dengan teh daun zaitun, mengamalkan rutin tidur biasa dan berehat secara beransur-ansur. Pilih sesuatu yang anda suka – mandi lavender, novel romantis, sesuatu yang menenangkan anda.
Tidur yang cukup dan berkualiti amat penting

5. Terapikan Diri Anda

Cari beberapa terapi semula jadi dan rawatan yang anda dapati berguna dan melepaskan tekanan. Atau cari terapi baru contohnya. yoga, kesedaran, Feldenkrais atau akupunktur.

6. Dapatkan Sokongan dan Luahkan Keresahan

Ada orang mendengar dan merasai situasi yang sama amat membantu
Sertai talk dan perbincangan yang memberi inspirasi dengan pakar yang berkaitan atau kumpulan-kumpulan kecil yang berkongsi situasi yang sama.

7. Amalakan Tabiat Pemakanan yang Baik

Banyak di antara kita yang kekurangan zat di pperingkat pertengahan umur – berunding dengan dietitian dan lihat bagaimana pemakanan yang sesuai diamalkan untuk membantu situasi kekurangan penghasilan hormon. Pastikan diet anda seimbang dengan banyak sayur-sayuran, buah-buahan, protein pada setiap hidangan dan banyak keseluruhan untuk memastikan gula darah dan hormon seimbang melalui pemakanan yang tinggi antioksidan.
Extra Virgin Olive Oil antara salah satu makanan (lemak sihat) yang kaya dengan antioksidan dapat membantu anda menstabilkan situasi kekurangan penghasilan hormon. J
Minyak zaitun yang asli dan berkualiti tinggi telah dikaji dengan baik di mana ia mengandungi bahan-bahan anti-keradangan, antioksidan dan pelbagai makronutrien yang baik untuk kesihatan jantung. Minyak zaitun asli juga berkhasiat dalam merendahkan kadar keradangan, penyakit jantung, tekanan, dementia dan juga obesiti. Namun, dengan semua kebaikan tersebut, anda perlu ingat bahawa tidak semua minyak zaitun itu dihasilkan sama  bahkan tidak semua minyak zaitun asli yang didakwa itu memiliki khasiat yang sebenarnya! Minyak zaitun dihasilkan daripada buah daripada pokok zaitun secara semula jadinya kaya dengan asid lemak yang sihat. Terdapat beberapa jenis minyak zaitun di pasaran hari ini termasuklah minyak zaitun asli dan yang biasa namun, kajian telah menunjukkan bahawa minyak zaitun yang asli (extra virgin) ini lebih kaya dengan khasiat berbanding jenis yang lain.
Olivie Ultra Pop merupakan kombinasi pohon zaitun yang memerikan khasiat maksimum dalam membekalkan khasiat kepada tubuh.
Dessert Pearl & Minyak Zaitun Extra Virgin Olivie Plus 30x Kaya Dengan Antioksidan Membantu Mengatasi Simptom Peri Menopause hj. Firdaus

Hargailah diri anda. Menghampiri menopause bukanlah sesuatu yang menakutkan. Namun ianya bergantung kepada fizikal dan mental kita untuk menguruskan dan menyesuaikan diri mengahadapinya.


“It’s not the ending of your joyful life, we just need to be ready”

👋

Arkib

Kategori

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts and promotions by email.

© - MRozie Holdings Sdn Bhd. Hakcipta Terpelihara.