Beras Putih vs. Beras Perang dan Beras Rebus

Beras putih dihasilkan daripada padi. Apabila kulit luar dibuang dan hanya tinggal selaput bran pada beras, ia beras perang. Jika bran juga dibuang, ia dinamakan beras putih.

Oleh itu beras perang mempunyai serat yang lebih banyak (kira-kira 5%) dan ini menyebabkan bacaan GI menjadi rendah beranding dengan beras putih.

Selain itu kadar mineral dan vitamin beras perang lebih tinggi dari beras putih.

Selain dari beras perang, beras rebus (parbolied rice) juga mempunyai serat, mineral dan vitamin yang lebih banyak berbanding dengan beras putih. Bacaan GI pun lebih rendah dari beras perang.

Beras rebus dihasilkan dari proses pengewapan yang meninggalkkan lebih banyak selaput bran pada permukaan padi.

Selaput bran ini mempunyai kandungan mineral (seperti potassium), vitamin (seperti vitamin B kompleks dan vitamin E tocotrienol) dan fitokimia (seperti orizanol dan ferulik),


Dengan menukarkan pengambilan beras putih kepada beras perang atau beras rebus, dapat mengurangkan risiko mendapat masalah obesiti, diabetis mellitus dan serangan sakit jantung.

Saya kadang kala mengunakan beras perang atau beras rebus untuk memasak nasi goreng untuk anak-anak. Saya campurkan sedikit minyak zaitun ke dalam masakan, bersama sayur yang dipotong halus yang banyak, dan telur.

Gabung minyak zaitun dan beras peras/rebus menjadikan makanan kita menjadi lebih padat denga nutrisi. Saya mengamalkan minyak zaitun OLIVIE setiap hari.

Boleh klik butang berikut untuk mendapatkan minyak zaitun OLIVIE yang terbaik.

#oliviedrzubaidi
#nutrisidrzubaidi

Artikel asas: FB Page Dr Zubaidi Haji Ahmad

Mengapa Makanan Berkhasiat Lebih Mahal, Tambahan Yang Organik?

Hujung minggu yang lalu Haji Firdaus bersama tim menguruskan Karnival Sihat Masjid 2.0 yang beralngsung di Masjid Seremban Jaya. Salah satu acara pada malam 17 November adalah Forum Kesihatan Islam yang dikendalikan oleh seorang moderatpr dan dua orang panel. Di penghujung forum jemaah diberikan peluang untuk bertanya dan antara salah satu soalan yang ditanya kepada panel berbunyi;

Kenapa makanan-makanan semulajadi dan organik ini agak mahal harganya?.

Hj Firdaus terasa gatal tangan nak pegang mikrofon untuk jawab tetapi nanti orang tengok pelik pula. Inilah perkara yang sering dikongsikan dengan rakan usahawan bagaimana memahami kedudukan makanan ‘natural’ dan organik ini dalam kehidupan. Majoriti orang bercakap tentang isu harga ini. Tapi Hj Firdaus nak kongsikan satu konsep mudah agar yang bertanya dapat ambil sedikit asas mudah unutk dijadikan rujukan.

Badan manusia ini terdiri daripada sel-sel dan tisu-tisu. Mereka ini perlukan makanan yang mempunyai nutrisi berikut bagi memastikan setiap organ dan sistem badan berfungsi dengan baik. Nutrisi yang dimaksudkan adalah:

  • Karbohidrat lengkap
  • Lemak Sihat
  • Vitamin
  • Mineral
  • Protein

Yang mana kesemua di atas perlu hadir bersama seratnya. Ada satu lagi nutrisi yang penting iaitu AIR. Lima kategori di atas yang kita sebut sebagai makanan. Walaupun dalam makanan tersebut mengandungi air, tetapi badan kita perlukan air sekurang-kurangnya 2.5 hingga 3.0 liter air sehari.

 

Lihat makanan segera, jajan, makanan yang diproses dan seangkatan dengannya. Memang harganya lebih murah berbanding harga makanan semulajadi. Akan tetapi kita perlu perhatikan dan menggunakan akal dan bertanya;

Dimanakah khasiat dan nutrisinya snek (jajan), makanan segera dan makanan yang diproses?

 

Tiada kan? Layakkah kita panggil ianya makanan atau tidak kurang sam dengan sampah (crap)?. .Jika kita ambil kesemua itu, ianya tidak memberi manfaat kepada badan. Hanya sekadar rasa kenyang sementara. Malah ‘all those crap’ akan menjadi bahan yang mudarat kepada badan dengan bahan perasa, pengawet, pewarna, vitamin tiruan, mineral tiruan dan bahan kimia lain. Seakan kita meracuni tubuh kita pula dengan bahan sedemikian. Walaupun dengan kuantiti yang dibenarkan, ianya bermakna tidak memebri mudarat sewaktu anda memamakannya tetapi kesan jangkamasa panjangnya tiada siapa akan bertanggungjawab.

Lain pula dengan makanan semulajadi seperti buah-buahan, sayur-sayuran, beras perang, kekacang, semuanya hadir dengan nutrisi yang lengkap dan seimbang secara semulajadi. Manakala yang organik itu bermakna bebas dari racun serangga & baja kimia. Ianya tidak tahan lama, perlu penyimpanan yang baik, manakala dalam fasa perusahaan perlu berperang dengan serangga dan makhluk perosak. Itulah kitaran semulajadi. Yang ini sebenarnya yang kita namakan makanan sebenar (real foods). Ada juga makanan yang tinggi nilai antioksidan dan itu dinamakan superfoods / functional foods.

Sekarang kita dah punya asas apa yang dinamakan makanan sebenar dan bukan makanan sebenar (fake foods). Natural foods bukanlah mahal, tetapi memang itulah harganya. Yang menampakkan ianya mahal kerana fake foods itu dijual lebih murah berbanding real foods.

Habis tu nak makan apa bila rasa lapar? Pesanan Haji Firdaus mudah, sebelum kita nak makan tu perhatikanlah makanan etrsebut dan rujuk elemen di atas samada ianya kategori real foods atau fake foods. Selain dari waktu kita makan berat, bilamana kita terasa lapar , carilah buah potong yang pelbagain warna dan rasa, ambil satu sudu minyak zaitun Olivie Plus 30x dan perbanyakkan minum air masak. Itu lebih baik.

Lebih Sihat dan Bertenaga.

Haji Firdaus.

 

Kepada yang nak dapatkan Olivie Plus 30x, boleh tekan butang berikut.

MEMAHAMI KHASIAT MINYAK ZAITUN EXTRA VIRGIN

Golongan yang mengamalkan memakan minyak zaitun dikalangan masyarakat Malaysia adalah terlalu minoriti. Samada masyarakat kita tidak mengetahui khasiat minyak zaitun, tidak didedahkan manfaat kepada kesihatan, atau terlalu skeptikal dek kerana minyak zaitun dari bukan sumber yang asli.

Situasi ini berbeza dengan masyarakat Mediterranean dan Eropah yang menjadikan minyak zaitun sebagai makanan harian. Apa bezanya amalan minyak zaitun antara kita dan mereka? Salah satunya adalah penyakit tidak berjangkit seperti kanser, jantung & kencing manis pada usia muda serta nisbahnya terhadap jumlah penduduk.

Sebelum kita memahami tentang khasiat minyak zaitun kita fahami dahulu hikmah dan suruhan penjagaan pemakanan. Sudah tentu kita pernah dengar ungkapan ‘Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara’ di mana salah satunya ialah NIKMAT SIHAT SEBELUM SAKIT. Hanya yang merasai sakit mengerti akan nikmatnya sihat. Ramai yang lupa akan nikmatnya sihat dikala badan masih gagah dan mampu melakukan semua perkara tetapi lebih rasa menghargainya apabila mula sakit. Sakit yang sekejap seperti demam, selsema dan sakit-sakit ringan merupakan peringatan Allah kepada kita dan tanda kasih dan sayangNya kepada kita. Untuk kita mengingat kembali akan salah laku atau kealpaan kita terhadap perintah Allah SWT.

Akan tetapi, apabila sesuatu penyakit berat menimpa, seperti jantung, kencing manis, kanser, dan sebagainya ada yang terus meletakkan ianya adalah takdir dan dirinya sedang diuji. Ya betul sedang diuji. Tetapi Allah sebenarnya mahu kita dan orang lain turut berfikir, apakah kesalahan yang kita lakukan. Salah satunya adalah tabiat pemakanan yang tidak baik yang akhirnya menganiaya badan sendiri sehingga mendapat sakit.

Pesanan Allah SWT dalam Surah Abasa Ayat 24 adalah untuk manusia melihat kepada pemakanan begitu jelas.

Dan juga banyak ayat2 lain yang menyebut untuk makan dari sumber tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan. Ada yang disebut secara jelas seperti Zaitun, Tin, Kurma, Delima, Anggur dan Pisang.

Zaitun yang disebut pula adalah dalam bentuk minyak. Hakikatnya kita hari ini telah dikelirukan bahawa setiap minyak adalah tidak baik. Sedangkan banyak kajian dan journal menunjukkan khasiat minyak zaitun merupakan salah satu jenis nutrisi yang diperlukan badan setiap hari. Walhal ianya adalah makanan yang kita perlukan setiap hari. Majoriti komposisinya adalah dari lemak jenis tak tepu (un-saturated fats) dan mempunyai sifat antioksidan, antikeradangan yang menyumbang kepada perlindungan kepada tubuh badan. Ia juga mengandungi vitamin.

Salah satu kehebatan minyak zaitun sehingga disebut dalam Al-Quran dan menjadi amalan adalah kerana terdapat sejenis antioksidan (hidroxytyrosol) yang hanya terdapat dalam minyak zaitun. Ianya merupakan antioksidan paling berkuasa dan cepat meresap ke dalam tubuh.

Lemak/Minyak yang dikatakan tidak baik itu adalah yang diproses menjadi transfat (lemak terhidrogen) dan yang tinggi lemak tepu (saturated fats). Banyak terdapat dalam makanan yang diproses seperti daging burger, sosej dan makanan bergoreng.

Kita perlukan makanan untuk bekalkan tenaga yang kita boleh dapati dari karbohidrat & lemak sihat. Disamping itu juga, tubuh kita perlukan nutrisi seperti protin, mineral, vitamin, serat dan air untuk fungsi2 yang tersendiri. Kegagalan tubuh untuk dapat kesemua nutrisi ini dalam kuantiti cukup dari sumber yang semulajadi akan membawa kepada gangguan sistem, organ hatta kepada sel itu sendiri ditambah tersimpannya toksin yang membuatkan siatem badan menjadi huru hara.

 

Soalnya bagaimana minyak zaitun menyumbang kepada keperluan & kesihatan tubuh badan kita?

Konsepnya begini, untuk bina sebuah bangunan yang teguh dan berfungsi haruslah dari bahan binaan yang betul dan berkualiti. Barulah ia dapat menampung apa jua fungsi yang kita inginkan.

Minyak zaitun merupakan makanan untuk membina sel-sel tubuh. Yang mana setiap organ terbentuk daripadanya. Dan sistem pula merupakan kombinasi organ-organ. Jika sel-sel ini mendapat makanan dari sumber yang betul dan berkualiti barulah tubuh kita beroleh organ dan sistem serta jasad yang sihat. Justeru setiap insan memerlukan lemak sihat seperti minyak zaitun kerana ianya menjamin kehidupan yang sihat.

Lihat, apabila kita memberikan makanan yang tidak betul (tiada serat, mineral, vitamin, protin) seperti gula putih, makanan berproses, berperisa tiruan, pewarna tiruan, bahan pengawet.. jadi dimanakah ‘makanan untuk sel’? Makanan berposes telah hilang kesemua nutrisi yang diperlukan tubuh. Apabila diambil ianya menjadi bahan buangan semata dan tiada zat yang dapat dimanfaatkan oleh tubuh. Malah ianya menjadi toksid kepada tubuh. Dalam tempoh yang lama, ia akan mengganggu kestabilan, berlakunya keorsakan sel, berlakunya keradangan, penyumbatan salur darah dan akhirnya terjadilah sakit.

Jantung: penyumbatan, keradangan
Kanser: kerosakan DNA sel
Kencing manis: kegagalan pankreas berfungsi dengan baik.

 

Persoalan seterusnya pula, bolehkah minyak zaitun menjadi pelindung penyakit dan merawat penyakit?

Contohnya kereta yang dicipta untuk menggunakan minyak RON95 untuk berfungsi dengan baik tetapi kita gunakan minyak yang rendah kualitinya, komposisinya sudah tidak mengikut spesifikasi. Lama kelamaan ia akan menjejaskan performance kereta tersebut. Jadi untuk atasi masalah ini, perlu hentikan penggunaan minyak yang salah. Mula gunakan minyak yang betul, kalau ia berterusan berisiko akan merosakkan bahagian2 tertentu.

Begitu juga kita, perlukan makanan sebenar. Minyak zaitun merupakan salah satu makanan sebenar. Salah jenis/kualiti minyak akan menjejaskan performance, tak makan minyak zaitun maksudnya tak berikan makanan/bahan bakar yang betul kepada badan. Minyak zaitun didatangkan dengan vitamin, sifat antioksidan & antikeradangan yang memainkan peranan menghalang pengumpulan lemak LDL, mengatasi keradangan dan membantu pembinaan sel yang baik.

Ini sebahagian fungsi asas tubuh itu dicipta. Justeru minyak zaitun berfungsi sebagai mencegah dan membantu membersih dan membina semula bahagian-bahagian yang rosak mengikut tahap kerosakan tersebut. Andaikata ada bahagian yang rosak perlu diganti/dibaiki dalam kadar segera di sinilah berlakunya proses luar seperti pembedahan dan penggantian organ.

 

Manfaat Minyak Zaitun Extra Virgin

Khasiat minyak zaitun extra virgin dengan komposisi lemak tidak tepu (un-saturated fats), antioksidan dan vitamin yang hadir dalamnya banyak menyumbang kepada kesihatan manusia. Disamping pengambilan makanan yang betul dan air yang mencukupi berikut antara manfaat minyak zaitun kepada kesihatan:

  • Membekalkan Tenaga
  • Menurunkan kolestrol LDL
  • Meningkatkan kolestrol HDL
  • Mengatasi masalah kestabilan hormon wanita: senggugut, period tak stabil, cyst & fibroid
  • Membantu masalah kulit: eczema, psoriasis
  • Melembapkan kulit
  • Menghilangkan jeragat
  • Mengurangkan keradangan
  • Mencegah kanser
  • Menurunkan tekanan darah
  • Menurunkan bacaan gula dalam darah
  • Meningkatkan daya ketahanan badan

 

“Extra Virgin Olive Oil. The FDA says eating 2 tablespoons of olive oil a day may reduce the risk of heart disease, due to its monounsaturated fat content. Extra virgin olive oil also contains polyphenols which act as antioxidants, reducing the oxidative stress throughout your body”

Apakah jenis minyak zaitun yang perlu kita pilih?

Sudah kita fahami bahawa khasiat minyak zaitun extra virgin menyumbang kepada lemak sihat dan fungsi antioksidan yang sangat berguna untuk tubuh.

Menurut journal dan research, minyak zaitun extra virgin adalah jenis yang disarankan sebagai pemakanan bagi tujuan kesihatan. Extra virgin dalam bahasa mudah difahami adalah pati. Yang tidak dicampur. Yang sekali perah. Yang diperah secara mekanikal tanpa dikenakan haba dan tidak di’refine’.

Jika di Amerika, mereka amat menitikberatkan akan kualiti minyak zaitun Extra Virgin sehingga FDA telah mewujudakan garis panduan ujian bagi menentukan keaslian dan organik di bawah USDA ORGANIK. Tidak kurang hebatnya persatuan2 bebas yang menjaga kepentingan keaslian minyak zaitun extra virgin yang mana rata2 ujian terhadap minyak zaitun yang dilabel extra virgin dalam pasaran hakikatnya bukan kesemua sample tersebut menepati ciri2 extra virgin. Bermakna berlakunya percampuran dengan minyak lain atau minyak berkualiti rendah (bukan extra virgin). Bagaimana pula kita di Malaysia?

Pati adalah yang asli dan hasil perahan pertama dengan ciri2nya. Ditambah pula organik sudah tentu ianya bukanlah semurah apa yang majoriti terdapat dalam pasaran. Jika kita ingin amalkan untuk kesihatan, harus memilih yang betul-betul asli dan organik.

Olivie Ultrapop daripada Olive House adalah salah satu jenama yang disarankan. Kerana:

  • Mendapat pensijilan USDA ORGANIK & EUROPEAN STANDARD
  • Ujian makmal mendapati kandungan antioksidan (hidroxytyrosol) dalam Olivie Plus 30x adalah 30 kali ganda berbanding minyak zaitun biasa.
  • Ujian makmal mendapati kandungan antioksidan (hidroxytyrosol) dalam Olivie Power Up adalah umpama khasiat yang terkandung dalam 10L minyak zaitun biasa.
  • Dihasilkan dari buah yang segar. Dengan menggunakan mesin berteknologi tinggi (hanya 3 unit mesin di dunia), minyak dihasilkan dalam masa 30minit dari tuaian.
  • Mendapat pengiktirafan antarabangsa seperti Kosher, ISO dan sebagainya.
  • Terdiri daripada lemak sihat (Olivie Plus30x) dan esktrak dari daun, buah & ranting yang sarat dengan antioksidan (Olivie Power Up).

Kualiti dan keasliannya terjamin untuk kita amalkan. Ianya tidaklah semahal kos perubatan berbanding kita pilih salah minyak zaitun.

 

Pengalaman Pengguna

Lakukan perubahan hari ini. Amalkan minyak zaitun extra virgin untuk lebih sihat dan bertenaga.

Dapatkan Olivie Ultrapop anda hari ini. Klik butang di bawah:

 

11 Khasiat Minyak Zaitun dan Mengapa Kita Perlu Amalkannya

Dalam masyarakat di Mediterranien, memakan minyak zaitun sudah menjadi amalan mereka sejak dari ribuan tahun dahulu. Tetapi sebaliknya masyarakat kita di Malaysia di mana hanya segelintir daripada kita menjadikan minyak zaitun sebagai pemakanan harian. Ini mungkin kerana selama ini kita telah dididik bahawa setiap minyak adalah merbahaya.

Terdapat banyak jurnal dan kajian yang menunjukkan bahawa minyak zaitun merupakan sumber lemak sihat yang diperlukan oleh tubuh manusia. Akan tetapi maklumat ini seolah tidak sampai kepada kita yang menyebabkan kita terlalu skeptikal apabila terdengar istilah minyak dan menganggap semua minyak adalah sama. Benarkah minyak zaitun mampu memberi manfaat kepada kesihatan kita? Jom baca selanjutnya.

Pengalaman saya dalam trip-trip ke Turki, Sepanyol dan Morocco, minyak zaitun adalah perkara wajib yang perlu ada atas meja makan mereka. Apabila dikaji, kebanyakan rakyat mereka lebih sihat berbanding negara kita yang berperang dengan penyakit seperti serangan jantung, kencing manis, gout, darah tinggi dan sebagainya. Bukanlah di negara mereka tiada orang sakit tetapi jumlahnya jauh lebih sedikit di mana mereka percaya bahawa khasiat minyak zaitun banyak menyumbang kepada kesihatan mereka . Selain itu, kita dapat saksikan jumlah klinik, farmasi dan hospital di tempat mereka jauh lebih rendah berbanding negara kita yang meningkat dengan mendadak.

Bagi orang muslim, zaitun ini sangat sinonim kerana ianya disebut jelas dalam Al-Quran malah ada hadis soheh yang menyatakan tentang amalan miyak zaitun.

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a., Rasulullah SAW pernah bersabda: “Makanlah minyak zaitun dan berminyaklah dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati.” (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah)

Sebelum saya kongsikan tentang 11 khasiat minyak zaitun, jom kita kenali serba sedikti berkenaan jenis minyak zaitun.

Jenis Minyak Zaitun

Jenis Minyak Zaitun

Dalam industri minyak zaitun, terdapat beberapa kategori minyak bergantung kepada cara ianya diproses. Tidak ketinggalan juga jenayah penipuan kualiti minyak zaitun bagi tujuan mengaut keuntungan tanpa memikirkan kesan buruk kepada pengguna. Sangat perlu berhati-hati dengan lambakan minyak zaitun dalam pasaran. Sebagai pengguna kita harus bijak memilih dan memastikan keaslian dan kualiti khasiat untuk kita amalkan dalam menjaga kesihatan diri dan keluarga. Gambarajah di atas menerangkan jenis-jenis minyak zaitun untuk pengetahuan kita.

Extra Virgin Olive Oil (EVOO) – Minyak hasil perahan kali pertama, tidak di’refine’, diproses secara mekanikal tanpa melibatkan haba. Ini juga dikenali sebagai pati. Ianya amat disarankan untuk dimakan terus kerana kuantiti dan kualiti khasiat untuk kesihatan. Ianya amat sensistif kepada haba dan cahaya.

Terdapat pelbagai pendapat berkenaan penggunaan minyak zaitun. Namun ianya haruslah merujuk kepada tujuan asal seseorang tersebut amalkan. Bagi tujuan kesihatan, menurut banyak kajian amatlah disarankan untuk menggunakan jenis Extra Virgin Olive Oil kerana khasiat yang terkandung dalam minyak zaitun ini adalah paling tinggi berbanding jenis lain yang sudah melalui proses ke dua dan kemungkinan berlakunya percampuran. Extra Virgin Olive Oil disarankan untuk diambil atau dimakan secara terus dalam bentuk minyak bagi memaksimumkan khasiatnya kepada kesihatan kita.

Nak Dapatkan Minyak Zaitun Extra Virgin pilihan Dr. Zubaidi? Klik button di bawah.

Fakta Nutrisi Minyak Zaitun

Minyak zaitun mengandungi lemak mono tidak tepu (unstaturated fats). Menurut banyak kajian menunjukkan, lemak jenis mampu mengimbangi kadar kolestrol dalam darah (meningkatkan kolestrol baik HDL, dan menurunkan  kadar koelstrol jahat LDL), kaya dengan vitamin seperti Vitamin E dan bersifat antioksidan.

Makanan yang mengandungi antioksidan adalah makanan kelas pertama di dunia kesihatan. Dalam minyak zaitun terdapat kandungan polifenols yang tinggi. Antioksidan yang bernama hydroxityrosol merupakan antioksidan yang paling cepat meresap dan hanya ada dalam minyak zaitun. Ada yang mengukur kualiti minyak zaitun itu berdasarkan nilai keasidan, namun ianya perlu diukur berdasarkan kualiti khasiat dalam minyak zaitun tersebut.

Kandungan nutrisi yang terdapat dalam 100 gram minyak zaitun:

  • Lemak tepu: 13.8%.
  • Lemak mono-tak tepu: 73%
  • Omega-6: 9.7%.
  • Omega-3: 0.76%.
  • Vitamin E: 72% daripada RDA.
  • Vitamin K: 75% daripada RDA.

Tetapi minyak zaitun extra virgin lebih dikenali akan kandungan antioksidannya. Bahan-bahan ini aktif secara biologi dan sebahagian daripada mereka dapat membantu memerangi penyakit yang serius.. Antara antioksidan utama adalah oleocanthal anti-radang, serta oleuropein, bahan yang melindungi kolesterol LDL daripada pengoksidaan . Sesetengah orang telah mengkritik minyak zaitun kerana mempunyai Omega-6 yang tinggi untuk nisbah Omega-3 (lebih 10: 1), tetapi perlu diingat bahawa jumlah lemak tak tepu masih agak rendah, jadi ini tidak sepatutnya menjadi kebimbangan.

11 Khasiat Minyak Zaitun ‘Extra Virgin’

Berikut merupakan antara khasiat minyak zaitun yang bakal diperolehi oleh individu jika mengamalkannya secara konsisten:

  1. Mengatasi Masalah Eczema
  2. Menstabilkan Hormon
  3. Mengatasi Sembelit
  4. Memberikan Tenaga
  5. Mengatasi Gastrik
  6. Menjaga Kesihatan Jantung
  7. Awet Muda
  8. Menurunkan Kencing Manis
  9. Melindungi Kanser
  10. Mengatasi Psorisis
  11. Mengawal Kolestrol

 

Keistimewaan Olivie Plus 30x

Sejarah Pengeluar Olivie Plus 30x

Minyak Zaitun Olivie Plus 30x dihasilkan sejak tahun 1887 oleh Syarikat Atlas Olive Oils yang terletak di El-Borouj, Morocco. Berpengalaman selama 125 tahun dalam menghasilkan minyak zaitun extra virgin yang berkualiti tinggi menjadikan syarikat Atlas Olive Oils merupakan salah satu syarikat pengeluar minyak zaitun terbaik di dunia dan mendapat banyak pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

Antara pengiktirafan yang diterima adalah Anugerah Mario Solinas yang dianjurkan oleh International Olive Oil Council, ‘Great Taste Award of London’ dan The International Olive Oil Competition of Los Angeles di Amerika Syarikat.

Keunikan & Keistimewaan Olivie Plus 30x:

i- Faktor Muka Bumi

 

Ladang zaitun milik Atlas Olive Oils terletak di daerah Al-Boruj iaitu kawasan yang diklasifikasikan sebagai gurun sahara. Apabila kawasan gurun kita dapat bayangkan keadaan yang panas, kering dan berbatu di mana tidak banyak tumbuhan boleh tumbuh dengan mudah. Namun demikian atas inisiatif dan kepercayaan pengusaha ini bahawa pohon zaitun berjaya ditanam dan hidup dengan baik. Sebanyak tiga juta pokok zaitun di tanam di dalam estet yang berkeluasan sebanyak 600 hektar.

Kepadatan polyphenol yang tinggi di dalam Olivie Plus 30x  di mana ianya dipengaruhi oleh kadar yang dihasilkan oleh pohon tersebut untuk terus hidup merupakan pengukur akan kualiti minyak zaitun yang bakal dihasilkan. Persekitaran gurun, tanah yang berbatu dan kekurangan air telah memaksa pokok zaitun untuk menghasilkan buah yang mengandungi kandungan antioksida yang tinggi untuk membolehkan pokok itu meneruskan hidup.

Penderitaan ekologi telah memaksa pokok zaitun tersebut memberi hasil yang terbaik bagi menjaga diri dan juga kita. Buah zaitun di tanam di kawasan gurun yang tanah dan persekitarannya bebas dari sebarang pencemaran.

Pemprosesan Minyak Zaitun Olivie 30 Plus ini dihasilkan di kilang pemprosesan yang terletak di dalam ladang tersebut sejurus buah zaitun segar selesai dipetik dari ladang buah zaitun.

 

ii. Faktor Kesegaran Buah Yang Digunakan Untuk Penghasilan Minyak

Pengusaha yang menghasilkan minyak zaitun Olivie Plus 30x ini mempunyai sebuah mesin berteknologi tinggi untuk tujuan penuaian buah zaitun. Mesin ini mengurangkan masa menunggu untuk buah diproses menjadi minyak. Dengan adanya mesin ini, proses penghasilan minyak dapat diminimumkan sepantas 35 minit bermula dari proses tuaian.

Mesin ini hanya ada 3 unit sahaja di dalam dunia yang direka khas bagi tujuan menjamin kesegaran buah yang dituai dalam menghasilkan minyak zaitun yang sangat berkualiti tinggi. Berbeza dengan tempat lain, buah dituai secara manual, dikutip di bawah pohon dan menunggu giliran minyak diproses.

 

Kaedah Perahan Secara Mekanikal Tanpa Haba & Tidak Ditapis (Mechanically Cold Pressed & Unfiltered)

Menggunakan teknik pemprosesan ‘Mechanically Cold Pressed’ iaitu proses mengeluarkan minyak zaitun secara mekanikal iaitu dengan mengisar buah zaitun tanpa melibatkan sebarang bahan kimia atau pemanasan ataupun penggunaan haba. Ada proses yang menggunakan haba dan bahan kimia semasa pemprosesan unutk mendapatkan lebih minyak zaitun sedangkan haba yang tinggi akan menjejaskan khasiat dalam minyak zaitun.

Tidak ditapis bagi mengekalkan khasiat minyak zaitun di tahap yang maksimum. Minyak zaitun yang ditapis akan kehilangan 4 khasiat utama yang sebenarnya menjadi sumber kekuatan sesuatu minyak zaitun.

Khasiat Berganda Terbukti Hasil Ujian Makmal (Test Report )

Berdasarkan ujian makmal, kandungan hydroxytyrosol dalam Olivie Plus 30x amatlah tinggi berbanding minyak zaitun biasa.

Satu Sudu Olivie Plus 30x memberikan Tiga Puluh Kali Manfaat (antioksidan) berbanding minyak zaitun extra virgin biasa.

Analisis juga menunjukkan yang Olivie Plus 30x yang dikeluarkan oleh Atlas Olive Oils mempunyai kandungan yang kaya dengan polyphenols (polifenol) semulajadi dan secara spesifiknya  Hydroxytyrosol yang mempunyai 30 kali ganda berbanding minyak zaitun extra virgin biasa.

Kandungan polifenol yang dihasilkan amat penting melindungi sel-sel dalam badan daripada kerosakan oksidatif bagi mengelakkan penyakit yang serius seperti kanser, sakit jantung, parkinson dan sebagainya.

Hydroxytyrosol adalah molekul antioksida yang paling kecil dan unik yang mampu melepasi halangan peredaran darah di dalam otak ( blood brain barrier). Kandungan Hydroxytyrosol dalam pati minyak zaitun Olivie Plus 30x adalah abdara 25 hingga 30 kali lebih tinggi dari minyak zaitun biasa. Ini dapat dilihat dengan perbandingan yang dibuat ke atas minyak zaitun extra virgin olive oil dari negara lain.

 

Terdapat dua komponen utama di dalam Olivie Plus 30X iaitu Hydroxytyrosol dan polifenol. Dua kandungan ini membezakan Olivie Plus 30X dengan minyak zaitun yang lain. Hydroxytyrosol adalah “king” antioksidan yang paling hebat ditemui sehingga kini. Nilai ORAC ( Oxygen Radical Absorbance Capacity -Kebolehan menyerap sel rosak radikal bebas) dicatatkan setinggi 68,567 yang mana 15 kali ganda tinggi dari teh hijau. Ini boleh di lihat melalui perbandingan di bawah.

 

Mendapat Sijil USDA Organic.

Kenapa pentingnya untuk mendapatkan kelulusan USDA organic?

Mendapat SIJIL ORGANIK DARI USFDA (United States Food and Drug Administration) adalah sangat penting kerana ini merupakan pengiktiran dari badan antarabangsa yang menyatakan bahawa olivie plus 30x adalah makanan organik yang bebas dari bahan kimia dan penggunaan racun serangga yang terlarang..

Mendapat Pengiktiran Dari Pakar Nutrisi Antarabangsa.

olivie plus 30x

Profesor Henri Joyeux merupakan pakar nutrisi antarabangsa dan juga pakar bedah kanser, Hospital Universiti Montpellier, Perancis berkata

“Saya akan menggunakan Olivie Plus 30x secara meluas tanpa preskripsi, lebih-lebih lagi dalam bidang oncologist saya”

Boleh juga tonton youtube tentang penerangan olivie plus 30x dari Profesor Henri Joyeux, yang dikenali sebagai “bapa kanser dunia”, juga terlibat di dalam menerbitkan buku bertajuk “Olive Oil Antioxydants – A Treasure For Your Health”. Buku ini adalah rekod kajian ilmiah tentang penyakit kronik dan fungsi minyak zaitun olivie plus 30x dalam membantu mencegah dan merawatnya.

 

Dapatkan Olivie Plus 30x sekarang. Klik butang berikut.

Ketahui cara jadi Ejen Olive House dan Mula bina bisnes anda hari ini!
Klik butang berikut.

Khasiat Jus Delima Vs Khasiat Pati Delima

KHASIAT JUS DELIMA VS KHASIAT PATI DELIMA

Artikel membincangkan tentang khasiat jus delima dan beza diantara Jus Delima dan Pati Delima Olive House

Perbezaan yang ketara antara pati delima dan jus delima Olive House ialah level khasiat dalamnya.

Antioksida yang merupakan salah satu khasiat pati delima telah berkurangan sedikit berbanding Jus Delima. Ini terjadi hasil daripada kerana kesan dari proses evaporation. Ianya merupakan jus delima yang direbus menjadi pekat, 100% organik tanpa sebarang perasa, gula, dan warna tambahan. Process ini bagi menjadikan Jus delima tersebut lalu menjadikan ia lebih pekat & menjadi pati.

Walau bagaimanapun, ia masih lagi tetap baik dan berkhasiat untuk diamalkan pati delima. Ia bergantung kepada keperluan badan seseorang.

On the other part, Pati delima mempunyai kadar Potassium yang lebih tinggi dalam pati delima berbanding jus delima. Khasiat Pati Delima ini menjadikan ianya diminati sesetengah pengamal Permakanan Qurani.

Proses evaporation & sejatan ini akan melikatkan lagi nilai potassium didalam Pati Delima.

Antioksida namanya PUNICALAGIN ada banyak dalam Pati Delima berbanding Jus Delima. Khasiat Pati Delima ini bertindak sebagai antikeradangan dan membantu merawat sengal-sengal di badan, sakit pinggang, lutut dan sebagainya. Khasiat Pati Delima ini juga menjadikan ia sebagai antibiotik organic (semula jadi) yakni ketahanan tubuh badan yang sangat baik.

 

Khasiat Jus Delima Organic Olive House

  • Jus delima organik yang tidak ditapis dengan menggunakan teknologi ‘direct extraction’ bagi mengelakkan penapisan tambahan dan meminimumkan kesan pempasturan.
  • Ini menjadikannya kaya dengan kandungan vitamin dan mikro elemen serta memberikan rasa tajam dan masam semulajadi.
  • Sangat kaya dengan kandungan tannin asid yang baik untuk merawat cirit-birit (diarrhea) dan membantu menyembuhkan sakit tekak serta stomatitis (keradangan membran mukus di dalam mulut).
  • Jus delima organik juga mempunyai 15 asid amino yang terdiri daripada 6 asid amino penting yang tidak dihasilkan oleh badan.

 

Khasiat Pati Delima Olive House

  • Kaya dengan potassium yang memberi kesan positif kepada jantung dan sistem kardiovaskular.
  • Pati delima juga membantu meningkatkan jumlah hemoglobin di dalam darah. Disyorkan bagi mereka yang menghidap anemia, darah tinggi, dan mengalami masalah pada sistem urinary.

 

Untuk sebarang maklumat dan pertanyaan lanjut boleh hubungi kami dengan klik di sini.

Peluang untuk jana pendapatan melalui Ejen Olive House. Klik di sini untuk ketahui cara jadi Ejen.

Wanita Menghampiri Umur 50-an Wajib Baca

Apabila seseorang wanita mencecah umur 50an, perkara yang mejadi topik perbualan adalah bagaimana cara terbaik menghadapi gejala pengurangan penghasilan hormon atau dari sudut istilahnya adalah menopaus. Pelbagai perubahan akan berlaku yang banyak mengubah kehidupan dari segi emosi, penampilan, selera makan, waktu tidur, keinginan seksual dan banyak lagi. Perimenopause berlaku beberapa tahun sebelum menopaus. Sering kali anda akan mengalami beberapa gejala menopaus yang biasa. Kerana perimenopause sering berlaku sementara kita masih mempunyai ‘period’ yang boleh menyebabkan kita keliru. Perimenopause, juga dikenali sebagai peralihan menopause atau climacteric (tempoh kritikal), berlaku lebih dari beberapa tahun sebelum menopaus. Menurut Persatuan Menopaus Amerika Utara, perimenopause boleh bertahan selama 4 hingga 8 tahun. Bagi kebanyakan daripada segalanya tentang Peri. Pertimbangkan tujuh langkah berikut yang mungkin membantu. Menopaus adalah salah satu daripada kepastian dalam hidup untuk wanita jadi, jika anda mempunyai peluang, persiapkan diri untuk mengahdapinya – secara mental dan fizikal. Rajah berikut merupakah rumusan ringkas fasa menopause seseorang wanita,

Berapa umur menopaus berlaku?

Gejala seseorang itu sedang menuju menopaus biasanya bermula pada pertengahan 40-an yang dipanggil perimenopause. Pada peringkat ini gejala mungkin ringan. Pada lewat 40-an, sekitar 70% daripada wanita akan melihat beberapa perubahan fizikal dalam dan suhu badan. Mereka juga mungkin mengalami beberapa masalah psikologi seperti kebimbangan, pemikiran bercelaru, kurang daya ingatan atau rendah keyakinan diri.
Pentingnya seseorang wanita memahami fasa menopause dan cara untuk menghadapinya
Bagi kebanyakan daripada wanita fasa Peri amatlah kritikal. Menopaus adalah salah satu daripada kepastian dalam hidup untuk wanita jadi, jika anda mempunyai peluang, persiapkan diri untuk menghadapinya – secara mental dan fizikal.

Apakah gejala menopaus yang paling biasa?

Gejala yang paling biasa dikaitkan dengan perimenopause dan menopaus adalah seperti berikut. Anda perlu kenalpasti tanda-tanda ini untuk mencari kaedah yang anda selesa untuk atasi.
  1. Tempoh & perubahan Haid yang tidak teratur
  2. Panas Badan (Hot flushes)
  3. Berpeluh malam
  4. Susah unutk tidur (Insomnia)
  5. Keletihan
  6. Kebimbangan, perubahan mood dan kemurungan
  7. Kehilangan keyakinan, perasaan rasa disisihkan
  8. Perubahan dalam libido atau daya tarikan seksual
  9. Kenaikan Berat badan
  10. Kulit kering
  11. Kekeringan faraj
  12. Peningkatan PMS
  13. Sukar Tahan Kencing
  14. Sengal dan sakit di otot dan sendi

Menghadapi Situasi Pengurangan Pengeluaran Hormon dan Cara Mengimbanginya

Apabila pengeluaran hormon dalam ovari kita semakin berkurangan, badan kita direka untuk menghasilkan estrogen, progesteron dan testosteron, di bahagian lain di dalam badan. Sebagai contoh, estrogen, progesteron, dan androgen dihasilkan dalam kelenjar adrenal, lemak badan, kulit dan otak. Mengikut sumber perubatan sekitar 10% wanita di Ireland yang mengalami gejala yang sukar akan memerlukan rawatan perubatan lanjut. Walau bagaimanapun majoriti tidak akan memerlukan rawatan ini. Sekiranya gejala seperti ‘hot flushes’  dan berpeluh malam menjadi sangat merimaskan, rawatan HRT mungkin memberi kelegaan kepada sesetengah wanita.
Bagi kebanyakan kita, gejala boleh diuruskan melalui perubahan gaya hidup seperti mengamalkan diet dan nutrisi seimbang, mengambil senaman dan belajar untuk berehat. Gejala sukar dapat dikurangkan dengan menggunakan rawatan alternatif dan terapi percuma seperti akupunktur, homeopati, refleksologi dan naturopathy. Buletin Wanita, Ogos 2018

Pertimbangkan 7 Langkah Berikut yang Mungkin Membantu

1. Menguruskan Berat Badan Anda

Ketahui berat badan yang sesuai untuk fizikal anda dan cuba untuk mencapai dan mengekalkannya.

2. Jadualkan Senaman

Ambil senaman sekurang-kurangnya 5 kali seminggu untuk kekal sihat dari segi mental dan fizikal. Jika anda tidak berolahraga secara rutin mula perlahan-lahan dan bina stamina anda secara beransur-ansur. Pastikan anda memasukkan senaman berat badan secara tetap dalam rutin anda. Berjalan kaki yang pantas adalah hebat. Berbasikal dan berenang sangat baik untuk kesihatan kardiovaskular tetapi tidak sebaik galas berat badan. You can change the amount of columns in your galleries by dragging a slider in the block inspector in the sidebar.

3. Jika Anda Merokok, Sekarang Adalah Masa Untuk Berhenti!

Memang diakui sukar untuk berhenti terus. Jika ada mereka di luar sana mampu, kenapa tidak anda. Fikirkan kesihatan anda.

4. Usahakan Kualiti Tidur yang Baik

Dapatkan lebih banyak tidur dan cuba untuk membangunkan tabiat tidur yang kerap – pastikan telefon bimbit dan TV diletak luar dari bilik tidur dan jadikan bilik tidur anda tempat perlindungan tenang dengan cahaya penuh pada waktu malam. Sekiranya anda mempunyai masalah tidur, elakkan kafein. Gantikan dengan teh daun zaitun, mengamalkan rutin tidur biasa dan berehat secara beransur-ansur. Pilih sesuatu yang anda suka – mandi lavender, novel romantis, sesuatu yang menenangkan anda.
Tidur yang cukup dan berkualiti amat penting

5. Terapikan Diri Anda

Cari beberapa terapi semula jadi dan rawatan yang anda dapati berguna dan melepaskan tekanan. Atau cari terapi baru contohnya. yoga, kesedaran, Feldenkrais atau akupunktur.

6. Dapatkan Sokongan dan Luahkan Keresahan

Ada orang mendengar dan merasai situasi yang sama amat membantu
Sertai talk dan perbincangan yang memberi inspirasi dengan pakar yang berkaitan atau kumpulan-kumpulan kecil yang berkongsi situasi yang sama.

7. Amalakan Tabiat Pemakanan yang Baik

Banyak di antara kita yang kekurangan zat di pperingkat pertengahan umur – berunding dengan dietitian dan lihat bagaimana pemakanan yang sesuai diamalkan untuk membantu situasi kekurangan penghasilan hormon. Pastikan diet anda seimbang dengan banyak sayur-sayuran, buah-buahan, protein pada setiap hidangan dan banyak keseluruhan untuk memastikan gula darah dan hormon seimbang melalui pemakanan yang tinggi antioksidan.
Extra Virgin Olive Oil antara salah satu makanan (lemak sihat) yang kaya dengan antioksidan dapat membantu anda menstabilkan situasi kekurangan penghasilan hormon. J
Minyak zaitun yang asli dan berkualiti tinggi telah dikaji dengan baik di mana ia mengandungi bahan-bahan anti-keradangan, antioksidan dan pelbagai makronutrien yang baik untuk kesihatan jantung. Minyak zaitun asli juga berkhasiat dalam merendahkan kadar keradangan, penyakit jantung, tekanan, dementia dan juga obesiti. Namun, dengan semua kebaikan tersebut, anda perlu ingat bahawa tidak semua minyak zaitun itu dihasilkan sama  bahkan tidak semua minyak zaitun asli yang didakwa itu memiliki khasiat yang sebenarnya! Minyak zaitun dihasilkan daripada buah daripada pokok zaitun secara semula jadinya kaya dengan asid lemak yang sihat. Terdapat beberapa jenis minyak zaitun di pasaran hari ini termasuklah minyak zaitun asli dan yang biasa namun, kajian telah menunjukkan bahawa minyak zaitun yang asli (extra virgin) ini lebih kaya dengan khasiat berbanding jenis yang lain.
Olivie Ultra Pop merupakan kombinasi pohon zaitun yang memerikan khasiat maksimum dalam membekalkan khasiat kepada tubuh.
Dessert Pearl & Minyak Zaitun Extra Virgin Olivie Plus 30x Kaya Dengan Antioksidan Membantu Mengatasi Simptom Peri Menopause hj. Firdaus

Hargailah diri anda. Menghampiri menopause bukanlah sesuatu yang menakutkan. Namun ianya bergantung kepada fizikal dan mental kita untuk menguruskan dan menyesuaikan diri mengahadapinya.


“It’s not the ending of your joyful life, we just need to be ready”

👋

limau-dalam-air-black-bg-795x447

Diet Untuk Kencing Manis

Apakah diet untuk kencing manis? Dalam artikel ini Aafiyat Lifestyle menyediakan senarai ringkas pemakanan yang perlu dielak dan juga yang terbaik untuk pesakit kencing manis.

Kebanyakan kita beranggapan bahawa pesakit kencing manis perlu mengurangkan makanan manis yang dihasilkan daripada gula ringkas. Secara asasnya, makanan yang manis dapat meningkatkan paras gula dalam darah dengan cepat berbanding makanan yang berkanji.

Perkara ini sememangnya benar jika makanan manis diambil secara terus, akan tetapi jika makanan manis diambil bersama makanan seimbang yang tinggi serat, kadar peningkatan gula dalam darah dapat diperlahankan.

Ada pendapat menyatakan jenis kategori karbohidrat dapat memberi kesan berbeza terhadap paras gula dalam darah. Namun begitu, kebanyakan pakar menyatakan bahawa bukan jenis kategori karbohidrat yang perlu diberi tumpuan.

Sebaliknya, apa yang penting ialah jumlah keseluruhan karbohidrat yang diambil. Ini kerana jumlah karbohidrat yang diambil memberi kesan lebih ketara terhadap perubahan paras gula dalam darah dan bukannya jenis korbohidrat (karbohidrat) itu sendiri.

Makanan yang Perlu Dijauhi oleh Pesakit Kencing Manis

Donuts Sprinkles

Makanan yang tinggi dengan Lemak

Lemak terbahagi kepada dua jenis, iaitu lemak tepu dan lemak tidak tepu. Bagi pesakit diabetes, pengambilan lemak perlu dikurangkan terutama lemak tepu. Sumber lemak tepu biasanya didapati daripada haiwan. Contoh lemak tepu ialah daging berlemak, susu, keju dan mentega.

Ada juga lemak trans (trans fat) yang sangat bahaya kepada kesihatan. Pengambilan lemak trans boleh meningkatkan tahap kolesterol jahat dalam darah. Selain itu, lemak trans dalam kebanyakan makanan yang di proses juga mengandungi garam dan gula berlebihan. Seperti lemak tepu, pengambilan lemak trans boleh memudaratkan lagi penyakit kencing manis dan juga meninggikan risiko pembentukan batu karang.

Karbohidrat Ringkas

Kumpulan makanan ini menyebabkan paras gula dalam darah meningkat secara mendadak. Disamping itu, ia juga adalah antara penyebab peningkatan berat badan.

Contoh kumpulan karbohidrat ringkas ialah semua jenis gula (gula putih, gula merah dan gula batu), ais krim, susu pekat manis, buah-buahan dalam tin yang ditambah dengan sirap serta makanan dan minuman manis seperti air kordial dan kuih-muih.

Oleh itu, makanan mengandungi karbohidrat ringkas perlu dielakkan oleh pesakit diabetes.

Makanan Bergoreng

Pesakit kencing manis juga hendaklah mengurangkan pengambilan makanan bergoreng, terutama makanan yang digoreng menggunakan minyak terhidrogenasi. Ini kerana minyak tersebut cenderung untuk meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam badan.

Minyak hidrogenasi (hydrogenation) ialah minyak yang terhasil daripada reaksi kimia selepas proses pengeluaran dan pengolahan produk minyak goreng.

Makanan Terbaik Untuk Pesakit Kencing Manis

Sarapan Sihat Pagi Ahad

Karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber tenaga dimana unsur ini biasanya terdapat di dalam makanan mengandungi kanji dan gula. Perlu diketahui bahawa karbohidrat adalah komponen utama yang mempengaruhi paras gula dalam darah. Oleh itu, jumlah dan jenis karbohidrat yang dimakan sangat perlu diambil perhatian.

Karbohidrat terbahagi kepada dua jenis, iaitu karbohidrat ringkas dan karbohidrat kompleks. Karbohidrat ringkas perlu dielakkan dalam makanan harian bagi pesakit kencing manis, manakala karbohidrat kompleks pula perlu dikawal pengambilannya.

Karbohidrat kompleks akan dicerna dan diserap secara perlahan ke dalam salur darah. Ia tidak menyebabkan peningkatan paras gula dalam darah secara mendadak. Namun, pengambilan makanan daripada kumpulan ini hendaklah secara berdikit mengikut waktu makan, bukan dimakan sekali gus dalam kuantiti yang banyak pada satu masa yang sama.

Contoh makanan mengandungi karbohidrat kompleks ialah:

  • Bijirin seperti nasi, roti, pasta dan mee.
  • Sayuran berkanji seperti lobak, ubi kentang, jagung dan labu.
  • Kekacang seperti kacang pis, kacang hijau dan kacang dal.
  • Susu seperti susu segar, susu rendah lemak dan yogurt asli rendah lemak.
  • Buah-buahan seperti epal, oren, pisang dan jambu batu.

Protein

Ada banyak sumber protein yang boleh diambil oleh pesakit kencing manis. Ini termasuklah daging lembu, ayam, ikan, makanan laut, kacang, keju, telur, kacang, dan tauhu.

Namun, pesakit kencing manis perlu memilih makanan yang mempunyai sumber protein rendah lemak seperti ikan, ayam tanpa kulit dan daging tanpa lemak.

Serat

Serat adalah sumber tumbuhan yang sukar untuk dihadam. Ia penting kerana dapat membantu melambatkan proses penyerapan glukosa ke dalam salur darah. Justeru, pesakit kencing manis digalakkan mengambil makanan manis bersama serat bagi menghalang kenaikan paras gula dalam darah secara mendadak.

Selain itu, serat dapat melambatkan pengosongan perut serta mengurangkan kenaikan paras gula dalam darah Serta menyebabkan anda berasa tidak lapar. Selain itu, kajian menunjukkan serat dapat membantu mengurangkan paras kolesterol jahat dalam darah.

Terdapat dua jenis serat, iaitu serat larut air (oat, kekacang, sayuran dan buahan) dan serat tidak larut air ( bijirin penuh dan beras perang).

Pemanis Tiruan

Pemanis tiruan adalah alternatif kepada gula. Ia memberi rasa manis, tetapi tiada kalori. Pemanis tiruan tidak akan meningkatkan paras gula dalam darah. Anda perlu merujuk kepada pegawai pemakanan bagi mendapatkan maklumat mengenai jumlah dan jenis pemanis tiruan yang boleh diambil pesakit kencing manis.

Berdasarkan fakta di atas, adalah jelas bahawa jumlah pengambilan karbohidrat perlu dititikberatkan (dititik-beratkan oleh pesakit kencing manis.

Ini kerana karbohidrat memainkan peranan penting mengawal paras gula dalam darah dan pengambilan setiap jenis makanan juga perlu diseimbangkan.

Selain itu, waktu makan yang tetap dan kuantiti makanan yang sedikit tetapi kerap perlu diamalkan pesakit kencing manis untuk membantu mengembalikan paras gula yang normal dalam darah.

Untuk membantu mengawal jumlah makanan yang diambil, pesakit kencing manis bolehlah mengamalkan pengambilan minyak zaitun setiap pagi.

Rujukan:
http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/what-is-a-healthy-balanced-diet
https://www.webmd.com/diabetes/diabetic-food-list-best-worst-foods

Diet untuk Diabetes Mellitus

minyak zaitun extra virgin

Minyak zaitun bantu cegah penyakit kronik

Pemakanan sihat adalah kunci kesihatan yang baik. Pemahaman mengenai makanan sihat sangat penting untuk menjaga kesihatan. Pengetahuan mengenai lemak atau minyak sihat sangat penting untuk kesihatan kerana bukan semua lemak atau minyak tidak sihat.

Sejak 50 tahun lalu, kajian sains menunjukkan antara minyak yang sihat untuk kesihatan adalah minyak zaitun. Minyak zaitun berasal daripada buah zaitun (olea europaea) yang banyak digunakan dalam pemakanan dan juga kegunaan luar untuk disapu pada kulit.

Antara makanan sunah yang banyak diamalkan ialah minyak zaitun. Sejak 1,400 tahun lalu, Nabi Muhammad SAW menganjurkan penggunaan minyak zaitun kerana khasiatnya yang besar dikeluarkan dari pohon zaitun.

Allah SWT bersumpah dengan buah zaitun dan buah tin dalam surah at-Tin ayat satu menunjukkan buah zaitun adalah hebat dan mempunyai khasiat kesihatan yang sangat tinggi.

Firman Allah SWT dalam surah an-Nahl ayat 11: “Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.”

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar ra, Rasulullah SAW bersabda: “Minumlah minyak zaitun dan berminyak dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati.” (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah).

Kajian saintifik membuktikan khasiat minyak zaitun dan ia adalah bahan utama dalam makanan Mediterranean yang terbukti secara saintifik sangat menyihatkan.

Minyak zaitun mengandungi lemak mono tak tepu (MUFA) yang menyihatkan, di samping lemak tepu dan juga lemak poli tak tepu (PUFA) termasuk Omega 3 dan 6.

Minyak zaitun juga mengandungi bahan antioksidan iaitu hydroxy tyrosol, oleocanthal, squalene dan beta karotin. Ia juga mengandungi vitamin E tokoferol dan juga vitamin K.

Kajian sains menunjukkan penduduk di Mediterranean yang banyak mengambil minyak zaitun dalam pemakanan mereka mempunyai kadar sakit jantung yang jauh lebih rendah berbanding penduduk di Amerika Utara dan utara Eropah.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Pharmacological Research 2007 berdasarkan kajian mendalam yang dijalankan oleh Prof Maria Covas di Sepanyol menunjukkan seseorang yang mengambil minyak zaitun secara kerap akan mempunyai risiko lebih rendah mendapat penyakit kardiovaskular iaitu penyakit jantung, darah tinggi, strok dan kolesterol tinggi.

Kajian ini juga menunjukkan pengambilan minyak zaitun secara kerap akan mengurangkan masalah keradangan dan disfungsi endothelium saluran darah koronari serta penyumbatan saluran darah (thrombosis).

Kajian lain yang dijalankan di National Institute of Health and Medical Research (INSERM) di Bordeaux, Perancis menunjukkan pengambilan minyak zaitun setiap hari mampu mencegah angin ahmar atau strok.

Kajian ini dilaporkan dalam jurnal perubatan Neurology pada 2011 yang menunjukkan seseorang yang mengambil minyak zaitun setiap hari mempunyai 41 peratus risiko lebih rendah mendapat strok berbanding seseorang yang tidak mengambil minyak zaitun.

Satu lagi kajian menarik menunjukkan pengambilan minyak zaitun setiap hari juga boleh mencegah kanser payudara. Sepasukan ahli sains dari Universitat Autonoma de Barcelona di Sepanyol melaporkannya pada 2010.

Pengkaji ini mendapati minyak zaitun mengurangkan aktiviti onkogen p21Ras, mencegah kerosakan DNA sel dan menggalakkan kematian sel kanser payudara secara spontan.

Kajian ini menunjukkan minyak jagung yang kaya dengan Omega 6 mempunyai kesan yang bertentangan dengan minyak zaitun. Oleh itu pengambilan minyak zaitun boleh kita amalkan sebagai suplemen harian untuk mencegah penyakit berbahaya.

Kajian oleh ahli sains Jepun yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Medical Science Monitor pada 2004 menunjukkan pengambilan minyak zaitun oleh 28 pesakit yang mempunyai masalah kolesterol tinggi selama enam minggu membantu menurunkan paras kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol HDL.

Saintis berpendapat kesan ini kandungan asid oleic (MUFA), phenol dan vitamin E dalam minyak zaitun. Kajian diterbitkan dalam British Medical Journal pada 2012 menunjukkan menggoreng menggunakan minyak zaitun dan minyak bunga matahari tidak meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung.

Kajian ini membabitkan 40,000 peserta yang dijalankan oleh University Madrid di Sepanyol. Walaupun menggoreng menggunakan minyak zaitun akan mengurangkan khasiatnya, ia tetap memberi manfaat dengan tidak meningkatkan risiko penyakit jantung.

Kajian khusus mengenai penyakit Alzheimer juga mendapati minyak zaitun boleh mencegah penyakit ini kerana kandungan bahan ‘oleocanthal’ didalamnya.

Bahan oleocanthal ini membantu mengeluarkan protein beta-amyloid yang tidak normal daripada otak seseorang. Kajian ini menunjukkan penyakit Alzheimer mempunyai kadar rendah dalam kalangan penduduk di kawasan Mediterranean berbanding wilayah lain di seluruh dunia. Kajian ini diterbitkan dalam jurnal perubatan Chemical Neuroscience pada 2013.

Pelbagai lagi kajian saintifik yang dijalankan di seluruh dunia menunjukkan penggunaan mi­nyak zaitun mengurangkan masalah kemurungan, menguatkan memori, bengkak pankreas akut (acute pancreatitis), penyakit hati akibat stres oksidatif dan penyakit bengkak usus (ulcerative colitis).

Kita boleh mengamalkan minyak zaitun dalam pemakanan seharian sebagai makanan kesihatan atau diambil sebagai suplemen harian untuk membantu mencegah pelbagai penyakit kronik. Niatkan pengambilan minyak zaitun ini sebagai mengikut sunah Rasulullah SAW mudah-mudahan kita mendapat keberkatan, insya-Allah.

Sumber : harian Metro , Ahad, 9 Ogos 2015

Aafiyat Menang Bersama !


Assalamualaikum semua!

Jimat duit minyak anda selama seminggu!

Olive House datang lagi dengan peraduan “Menang Bersama Aafiyat”.

Jom! Jom! Jom!
Rebut peluang ini untuk memenangi baucar petrol bernilai RM 50.00! Peraduan bermula dari 1hb Julai sehingga 31hb Julai 2018.

Senang & mudah untuk anda sertai!
Rujuk Terma & Syarat di :
https://www.facebook.com/notes/olive-house-headquarters-hq/terma-syarat-aafiyat-menang-bersama/1867203013336045/

Selamat mencuba! 
Tak cuba, takkan tahu.

#aafiyatlifestyle
#aafiyat2u
#olivehouse
#menangbersamaaafiyat
#syawal1439H
#peraduan
#contest

9 Fungsi Penting Protein Kepada Tubuh Anda

Protein adalah penting untuk kesihatan yang baik.

Sebenarnya nama itu berasal dari perkataan Yunani proteos, yang bermaksud “utama” atau “tempat pertama”.

Protein diperbuat daripada asid amino yang bergabung bersama untuk membentuk rantai panjang. Anda boleh memikirkan protein sebagai tali manik di mana setiap manik adalah asid amino.

Terdapat 20 asid amino yang membantu membentuk beribu-ribu protein yang berbeza dalam tubuh anda.

Protein kebanyakannya bekerja di dalam sel dan melakukan pelbagai pekerjaan.

Berikut adalah 9 fungsi penting protein dalam tubuh anda.

 

1.      Pertumbuhan dan Penjagaan

Tubuh anda memerlukan protein untuk pertumbuhan dan penjagaan tisu.

Namun, protein badan anda berada dalam keadaan perolehan yang berterusan.

Pada masa yang lain, ia memecahkan lebih banyak protein daripada yang boleh mencipta, dengan itu meningkatkan keperluan badan anda.

Ini berlaku dalam tempoh penyakit, semasa kehamilan dan ketika menyusu.

Orang yang pulih dari kecederaan atau pembedahan, orang dewasa dan atlet yang lebih tua memerlukan lebih banyak protein.

 

RINGKASAN

Protein diperlukan untuk pertumbuhan dan penyelenggaraan tisu. Keperluan protein badan anda bergantung pada tahap kesihatan dan tahap aktiviti anda.

 

2.      Menyebabkan Reaksi Biokimia

Enzim adalah protein yang membantu beribu-ribu tindak balas biokimia yang berlaku di dalam dan di luar sel anda.

Reka bentuk enzim membolehkan mereka menggabungkan dengan molekul lain di dalam substrat yang disebut sel, yang memangkinkan tindak balas yang penting untuk metabolisme anda (8).

Enzim juga berfungsi di luar sel, seperti enzim pencernaan seperti laktase dan sucrase, yang membantu mencerna gula.

Sesetengah enzim memerlukan molekul lain, seperti vitamin atau mineral, untuk reaksi berlaku.

Fungsi badan yang bergantung kepada enzim termasuk:

  • Pencernaan
  • Pengeluaran tenaga
  • Pembekuan darah
  • Penguncupan otot
  • Fungsi kurang atau tidak wajar enzim ini boleh mengakibatkan penyakit.

 

RINGKASAN

Enzim adalah protein yang membolehkan tindak balas kimia utama berlaku di dalam badan anda.

 

3.      Bertindak sebagai agen penghubung

Sesetengah protein adalah hormon, yang merupakan utusan kimia yang membantu komunikasi antara sel, tisu dan organ.
Mereka dibuat dan dirembes oleh tisu endokrin atau kelenjar dan kemudian diangkut dalam darah anda ke tisu sasaran atau organ mereka di mana mereka mengikat reseptor protein di permukaan sel.

Hormon boleh dikelompokkan kepada tiga kategori utama:

  • Protein dan peptida: Ini dibuat daripada rantai asid amino, antara beberapa hingga beberapa ratus.
  • Steroid: Ini diperbuat daripada kolesterol lemak. Hormon seks, testosteron dan estrogen, adalah berasaskan steroid.
  • Amines: Ini dibuat daripada asid amino individu tryptophan atau tirosin, yang membantu membuat hormon yang berkaitan dengan tidur dan metabolisme.

Protein dan polipeptida terdiri daripada kebanyakan hormon badan anda. Beberapa contoh termasuk:

  • Insulin: Isyarat pengambilan glukosa atau gula ke dalam sel.
  • Glukagon: Isyarat pecahan glukosa tersimpan dalam hati.
  • hGH (hormon pertumbuhan manusia): Merangsang pertumbuhan pelbagai tisu, termasuk tulang.
  • ADH (hormon antidiuretik): Isyarat buah pinggang untuk menyerap semula air.
  • ACTH (hormon adrenokortikotropik): Merangsang pembebasan kortisol, faktor utama dalam metabolisme.

RINGKASAN

Rantai asid amino pelbagai panjang membentuk protein dan peptida, yang membentuk beberapa hormon badan anda dan menghantar maklumat antara sel, tisu dan organ anda.

 

4.      Menyediakan Struktur

Sesetengah protein berserabut dan menyediakan sel dan tisu dengan ketahanan dan ketegaran. Protein ini termasuk keratin, kolagen dan elastin, yang membantu membentuk kerangka konektif struktur tertentu dalam badan anda.

Keratin adalah protein struktur yang terdapat dalam kulit, rambut dan kuku anda.

Kolagen adalah protein yang paling banyak dalam tubuh anda dan merupakan protein struktur tulang, tendon, ligamen dan kulit.

Elastin adalah beberapa ratus kali lebih fleksibel daripada kolagen. Keanjalan yang tinggi membolehkan banyak tisu di dalam badan anda untuk kembali ke bentuk asalnya selepas peregangan atau kontraksi, seperti rahim, paru-paru dan arteri anda.

RINGKASAN

Satu kelas protein yang dikenali sebagai protein berserabut menyediakan pelbagai bahagian badan anda dengan struktur, kekuatan dan keanjalan.

 

5.     Mengawal pH Badan

Protein memainkan peranan penting dalam mengawal kepekatan asid dan pangkal dalam darah dan cecair badan lain. Keseimbangan antara asid dan asas diukur menggunakan skala pH. Ia berkisar dari 0 hingga 14, dengan 0 yang paling berasid, 7 neutral dan 14 yang paling alkali.

Contoh nilai pH bahan-bahan biasa termasuk (18):

  • pH 2: Asid perut
  • pH 4: Jus tomato
  • pH 5: Kopi hitam
  • pH 7.4: darah manusia
  • pH 10: Susu magnesia
  • pH 12: Air sabun

Pelbagai sistem penyerapan membolehkan cecair badan anda untuk mengekalkan julat pH biasa.

PH yang tetap amat diperlukan, kerana sedikit perubahan dalam pH boleh membahayakan atau berpotensi membawa maut.

Satu cara badan anda mengawal pH adalah dengan protein. Contohnya ialah hemoglobin, protein yang membentuk sel darah merah.

Hemoglobin mengikat sejumlah kecil asid, membantu mengekalkan nilai pH normal darah anda.

Sistem penyangga lain dalam badan anda termasuk fosfat dan bikarbonat.

RINGKASAN

Protein berfungsi sebagai sistem ‘bufer’  membantu badan anda mengekalkan nilai pH yang betul dari darah dan cecair badan yang lain.

 

6.      Mengimbangi Bendalir Badan

Protein mengawal proses badan untuk mengekalkan keseimbangan cecair.

Albumin dan globulin adalah protein dalam darah anda yang membantu mengekalkan keseimbangan cecair badan anda dengan menarik dan mengekalkan air.

Jika anda tidak makan protein yang cukup, paras albumin dan globulin anda akhirnya berkurangan.

Oleh itu, protein-protein ini tidak boleh lagi menyimpan darah dalam saluran darah anda, dan cecair dipaksa ke dalam ruang di antara sel-sel anda.

Kerana cecair terus membina di ruang antara sel anda, bengkak atau edema berlaku, terutamanya di kawasan perut.

Ini adalah sejenis malnutrisi protein yang teruk yang dipanggil kwashiorkor yang berkembang apabila seseorang memakan cukup kalori tetapi tidak menggunakan protein yang cukup.

Kwashiorkor jarang berlaku di rantau-rantau yang maju di dunia dan sering berlaku di kawasan kelaparan.

RINGKASAN
Protein dalam darah anda mengekalkan keseimbangan cecair antara darah dan tisu sekitarnya.

 

7.      Bolsters Kesihatan Imun

Protein membantu membentuk imunoglobulin, atau antibodi, untuk melawan jangkitan.

Antibodi adalah protein dalam darah anda yang membantu melindungi tubuh anda daripada penceroboh yang berbahaya seperti bakteria dan virus.

Apabila penceroboh asing ini memasuki sel anda, badan anda menghasilkan antibodi yang menandakannya untuk penghapusan.

Tanpa antibodi ini, bakteria dan virus akan bebas untuk melipatgandakan dan mengatasi tubuh anda dengan penyakit yang menyebabkannya.

Setelah badan anda menghasilkan antibodi terhadap bakteria atau virus tertentu, sel-sel anda tidak akan lupa melupakannya.

Ini membolehkan antibodi bertindak balas dengan cepat pada masa akan datang sesebuah ejen penyakit tertentu menyerang tubuh anda.

Akibatnya, tubuh anda mengembangkan imuniti terhadap penyakit yang mana ia terdedah.

RINGKASAN
Protein membentuk antibodi untuk melindungi tubuh anda daripada penceroboh asing, seperti bakteria dan virus penyebab penyakit.

 

8.      Mengangkut dan menyimpan Nutrien

Protein mengangkut bahan ke seluruh aliran darah anda – ke dalam sel, keluar dari sel atau dalam sel.

Bahan yang diangkut oleh protein ini termasuk nutrien seperti vitamin atau mineral, gula darah, kolesterol dan oksigen.

Sebagai contoh, hemoglobin adalah protein yang membawa oksigen dari paru-paru anda ke tisu badan. Pengangkut glukosa (GLUT) memindahkan glukosa ke sel anda, sementara lipoprotein mengangkut kolesterol dan lemak lain dalam darah anda.

Pengangkut protein adalah khusus, bermakna mereka hanya akan mengikat bahan-bahan tertentu. Dalam erti kata lain, pengangkut protein yang bergerak glukosa tidak akan memindahkan kolesterol.

Protein juga mempunyai peranan penyimpanan. Ferritin adalah protein penyimpanan yang menyimpan besi.

Satu lagi protein penyimpanan ialah kasein, yang merupakan protein utama dalam susu yang membantu bayi bertambah.

RINGKASAN
Sesetengah protein mengangkut nutrien di seluruh badan anda, sementara yang lain menyimpannya.

 

9.      Memberi Tenaga

Protein boleh membekalkan badan anda dengan tenaga.

Protein mengandungi empat kalori setiap gram, jumlah tenaga yang sama yang disediakan oleh karbohidrat. Lemak membekalkan tenaga yang paling banyak, pada sembilan kalori setiap gram.

Walau bagaimanapun, perkara terakhir yang ingin digunakan oleh tubuh untuk tenaga ialah protein kerana nutrisi berharga ini digunakan secara meluas di seluruh badan anda.

Karbohidrat dan lemak adalah lebih sesuai untuk menyediakan tenaga, kerana badan anda mengekalkan rizab untuk digunakan sebagai bahan bakar. Selain itu, mereka dimetabolisme dengan lebih cekap berbanding protein.

Malah, protein membekalkan badan anda dengan sangat sedikit keperluan tenaga di bawah keadaan biasa.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan berpuasa (18-48 jam tanpa pengambilan makanan), tubuh anda akan merosakkan otot rangka supaya asid amino dapat membekalkan tenaga kepada anda.

Tubuh anda juga menggunakan asid amino daripada otot rangka yang rosak jika stok karbohidrat rendah. Ini boleh berlaku selepas senaman menyeluruh atau jika anda tidak mengambil kalori yang cukup secara umum.

RINGKASAN
Protein boleh berfungsi sebagai sumber tenaga berharga tetapi hanya dalam keadaan puasa, latihan menyeluruh atau pengambilan kalori yang tidak mencukupi.

 

KESIMPULAN

Protein mempunyai banyak peranan dalam badan anda.

Ia membantu membaiki dan membina tisu badan anda, membolehkan reaksi metabolik berlaku dan menyelaraskan fungsi badan.

Di samping menyediakan badan anda dengan rangka kerja struktur, protein juga mengekalkan keseimbangan pH dan cecair yang sesuai.

Akhirnya, mereka mengekalkan sistem kekebalan tubuh anda yang kuat, pengangkutan dan menyimpan nutrien dan boleh bertindak sebagai sumber tenaga, jika diperlukan.

Secara kolektif, fungsi ini menjadikan protein salah satu nutrien yang paling penting untuk kesihatan anda.

Antara makanan yang mengandungi protin termasuklah telur ayam,ikan, buah-buahan, jus delima dan madu asli.

Arkib

Kategori

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts and promotions by email.

© - MRozie Holdings Sdn Bhd. Hakcipta Terpelihara.