Ramai Wanita Buntu Bila Berhadapan Situasi Hormon Tidak Stabil. Apa Perkara Yang Boleh Dilakukan Untuk Menguruskan Symptom Perimenopause

Perimenopause berlaku beberapa tahun sebelum menopaus. Sering kali anda akan mengalami beberapa gejala menopaus yang biasa. Kerana perimenopause sering berlaku sementara kita masih mempunyai ‘period’ yang boleh menyebabkan kita keliru.

Perimenopause, juga dikenali sebagai peralihan menopause atau climacteric (tempoh kritikal), berlaku lebih dari beberapa tahun sebelum menopaus. Menurut Persatuan Menopaus Amerika Utara, perimenopause boleh bertahan selama 4 hingga 8 tahun.

Bagi kebanyakan daripada segalanya tentang Peri. Pertimbangkan tujuh langkah berikut yang mungkin membantu. Menopaus adalah salah satu daripada kepastian dalam hidup untuk wanita jadi, jika anda mempunyai peluang, persiapkan diri untuk mengahdapinya – secara mental dan fizikal.

Sebelum itu jom kita fahami beberapa perkara penting berkenaan perimenopause.

Berapa umur menopaus berlaku?

Gejala menopaus biasanya bermula pada pertengahan 40-an dalam apa yang dipanggil perimenopause. Pada peringkat ini gejala mungkin ringan. Pada lewat 40-an kami sekitar 70% daripada kita akan melihat beberapa perubahan fizikal dalam tempoh dan suhu badan. Kami juga mungkin mengalami beberapa masalah psikologi seperti kebimbangan, pemikiran kabur, kelewatan ingatan atau keyakinan rendah.

 

Apakah gejala menopaus yang paling biasa?

Gejala yang paling biasa dikaitkan dengan perimenopause dan menopaus disenaraikan di bawah.:

 1. Tempoh & perubahan Haid yang tidak teratur
 2. Panas Badan (Hot flushes)
 3. Berpeluh malam
 4. Susah unutk tidur (Insomnia)
 5. Keletihan
 6. Kebimbangan, perubahan mood dan kemurungan
 7. Kehilangan keyakinan, perasaan rasa disisihkan
 8. Perubahan dalam libido atau daya tarikan seksual
 9. Kenaikan Berat badan
 10. Kulit kering
 11. Kekeringan faraj
 12. Peningkatan PMS
 13. Sukar Tahan Kencing
 14. Sengal dan sakit di otot dan sendi

 

Menghadapi Situasi Pengurangan Pengeluaran Hormon dan Cara Mengimbanginya

Apabila pengeluaran hormon dalam ovari kita semakin berkurangan, badan kita direka untuk menghasilkan estrogen, progesteron dan testosteron, di bahagian lain di dalam badan. Sebagai contoh, estrogen, progesteron, dan androgen dihasilkan dalam kelenjar adrenal, lemak badan, kulit dan otak.

Mengikut sumber perubatan sekitar 10% wanita di Ireland yang mengalami gejala yang sukar akan memerlukan rawatan perubatan lanjut. Walau bagaimanapun majoriti tidak akan memerlukan rawatan ini. Sekiranya gejala seperti ‘hot flushes’  dan berpeluh malam menjadi sangat merimaskan, rawatan HRT mungkin memberi kelegaan kepada sesetengah wanita. Bagi kebanyakan kita, gejala boleh diuruskan melalui perubahan gaya hidup seperti mengamalkan diet dan nutrisi seimbang, mengambil senaman dan belajar untuk berehat. Gejala sukar dapat dikurangkan dengan menggunakan rawatan alternatif dan terapi percuma seperti akupunktur, homeopati, refleksologi dan naturopathy.

Penyelesaian: Lihat 7 cara untuk membantu mengatasi perimenopause anda:

 1. Menguruskan Berat Anda

Ketahui apa yang sesuai berat badan anda dan cuba untuk mencapai dan mengekalkannya.

 

 1. Mengambil Senaman Biasa

Ambil senaman sekurang-kurangnya 5 kali seminggu untuk kekal sihat dari segi mental dan fizikal. Jika anda tidak berolahraga secara rutin mula perlahan-lahan dan bina stamina anda secara beransur-ansur. Pastikan anda memasukkan senaman berat badan secara tetap dalam rutin anda. Berjalan kaki yang pantas adalah hebat. Berbasikal dan berenang sangat baik untuk kesihatan kardiovaskular tetapi tidak sebaik galas berat badan.

 

 1. Jika anda merokok, sekarang adalah masa untuk berhenti!
 2. Membangunkan tabiat tidur yang baik

Dapatkan lebih banyak tidur dan cuba untuk membangunkan tabiat tidur yang kerap – pastikan telefon bimbit dan TV keluar dari bilik tidur dan cuba membuat bilik tidur anda menjadi tempat perlindungan tenang dengan cahaya penuh cahaya pada waktu malam. Sekiranya anda mempunyai masalah tidur, elakkan kafein selepas 12 hari menggantikan teh chamomile, mengamalkan rutin tidur biasa dan berehat dan berehat secara beransur-ansur. Pilih sesuatu yang anda suka – mandi lavender, novel romantis, mendengar meditasi berpandu ….

 

 1. Terapikan Diri Anda

Cari beberapa terapi semula jadi dan rawatan yang anda dapati berguna dan melepaskan tekanan. Atau cari terapi baru contohnya. yoga, kesedaran, Feldenkrais atau akupunktur.

 

 1. Dapatkan Sokongan

Sertai talk dan perbincangan acara inspirasi dengan pakar yang berkaitan.

 

 1. Diet dan Nutrtition

Banyak di antara kita yang gizi habis di pertengahan umur – berunding dengan ahli pemakanan dan lihat bagaimana pemakanan yang sesuai diamalkan untuk membantu situasi kekurangan penghasilan hormon. Pastikan diet anda seimbang dengan banyak sayur-sayuran, buah-buahan, protein pada setiap hidangan dan banyak keseluruhan untuk memastikan gula darah dan hormon seimbang melalui pemakanan yang tinggi antioksidan.

 

Minyak Zaitun Extra Virgin Merupakan Lemak Yang Sihat dan Membantu Kestabilan Hormon

Minyak zaitun yang asli dan berkualiti tinggi telah dikaji dengan baik di mana ia mengandungi bahan-bahan anti-keradangan, antioksidan dan pelbagai makronutrien yang baik untuk kesihatan jantung. Minyak zaitun asli juga berkhasiat dalam merendahkan kadar keradangan, penyakit jantung, tekanan, dementia dan juga obesiti.

Namun, dengan semua kebaikan tersebut, anda perlu ingat bahawa tidak semua minyak zaitun itu dihasilkan sama  bahkan tidak semua minyak zaitun asli yang didakwa itu memiliki khasiat yang sebenarnya!

Minyak zaitun dihasilkan daripada buah daripada pokok zaitun secara semula jadinya kaya dengan asid lemak yang sihat. Terdapat beberapa jenis minyak zaitun di pasaran hari ini termasuklah minyak zaitun asli dan yang biasa namun, kajian telah menunjukkan bahawa minyak zaitun yang asli ini lebih kaya dengan khasiat berbanding jenis yang lain.

 

Manfaat Olivie Power UP Kepada Wanita

Seakan sukar untuk percaya apabila menerima feedback bahawa sejak Puan Ana mengamalkan Olivie Power UP banyak membantu beliau menghadapi situasi perimenopause.

Membantu Masalah Panas Badan (Hot Flashes)

Membantu Masalah Sengal Badan/Kebas

Mengatasi Masalah Mood Swing
Membantu Masalah 
Kurang Keinginan Seksual

Dapatkan Olivie Power Up Anda Hari INI !!!

PROMOSI SEDANG BERLANGSUNG. DISKAUN SEBANYAK 15%..STOK ADALAH TERHAD !!!

Untuk maklumat lanjut sila [klik di sini]

 

Leave a ReplyArkib

Kategori

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts and promotions by email.

© - MRozie Holdings Sdn Bhd. Hakcipta Terpelihara.

%d bloggers like this: