11 Khasiat Minyak Zaitun dan Mengapa Kita Perlu Amalkannya

Dalam masyarakat di Mediterranien, memakan minyak zaitun sudah menjadi amalan mereka sejak dari ribuan tahun dahulu. Tetapi sebaliknya masyarakat kita di Malaysia di mana hanya segelintir daripada kita menjadikan minyak zaitun sebagai pemakanan harian. Ini mungkin kerana selama ini kita telah dididik bahawa setiap minyak adalah merbahaya.

Terdapat banyak jurnal dan kajian yang menunjukkan bahawa minyak zaitun merupakan sumber lemak sihat yang diperlukan oleh tubuh manusia. Akan tetapi maklumat ini seolah tidak sampai kepada kita yang menyebabkan kita terlalu skeptikal apabila terdengar istilah minyak dan menganggap semua minyak adalah sama. Benarkah minyak zaitun mampu memberi manfaat kepada kesihatan kita? Jom baca selanjutnya.

Pengalaman saya dalam trip-trip ke Turki, Sepanyol dan Morocco, minyak zaitun adalah perkara wajib yang perlu ada atas meja makan mereka. Apabila dikaji, kebanyakan rakyat mereka lebih sihat berbanding negara kita yang berperang dengan penyakit seperti serangan jantung, kencing manis, gout, darah tinggi dan sebagainya. Bukanlah di negara mereka tiada orang sakit tetapi jumlahnya jauh lebih sedikit di mana mereka percaya bahawa khasiat minyak zaitun banyak menyumbang kepada kesihatan mereka . Selain itu, kita dapat saksikan jumlah klinik, farmasi dan hospital di tempat mereka jauh lebih rendah berbanding negara kita yang meningkat dengan mendadak.

Bagi orang muslim, zaitun ini sangat sinonim kerana ianya disebut jelas dalam Al-Quran malah ada hadis soheh yang menyatakan tentang amalan miyak zaitun.

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a., Rasulullah SAW pernah bersabda: “Makanlah minyak zaitun dan berminyaklah dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati.” (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah)

Sebelum saya kongsikan tentang 11 khasiat minyak zaitun, jom kita kenali serba sedikti berkenaan jenis minyak zaitun.

Jenis Minyak Zaitun

Jenis Minyak Zaitun

Dalam industri minyak zaitun, terdapat beberapa kategori minyak bergantung kepada cara ianya diproses. Tidak ketinggalan juga jenayah penipuan kualiti minyak zaitun bagi tujuan mengaut keuntungan tanpa memikirkan kesan buruk kepada pengguna. Sangat perlu berhati-hati dengan lambakan minyak zaitun dalam pasaran. Sebagai pengguna kita harus bijak memilih dan memastikan keaslian dan kualiti khasiat untuk kita amalkan dalam menjaga kesihatan diri dan keluarga. Gambarajah di atas menerangkan jenis-jenis minyak zaitun untuk pengetahuan kita.

Extra Virgin Olive Oil (EVOO) – Minyak hasil perahan kali pertama, tidak di’refine’, diproses secara mekanikal tanpa melibatkan haba. Ini juga dikenali sebagai pati. Ianya amat disarankan untuk dimakan terus kerana kuantiti dan kualiti khasiat untuk kesihatan. Ianya amat sensistif kepada haba dan cahaya.

Terdapat pelbagai pendapat berkenaan penggunaan minyak zaitun. Namun ianya haruslah merujuk kepada tujuan asal seseorang tersebut amalkan. Bagi tujuan kesihatan, menurut banyak kajian amatlah disarankan untuk menggunakan jenis Extra Virgin Olive Oil kerana khasiat yang terkandung dalam minyak zaitun ini adalah paling tinggi berbanding jenis lain yang sudah melalui proses ke dua dan kemungkinan berlakunya percampuran. Extra Virgin Olive Oil disarankan untuk diambil atau dimakan secara terus dalam bentuk minyak bagi memaksimumkan khasiatnya kepada kesihatan kita.

Nak Dapatkan Minyak Zaitun Extra Virgin pilihan Dr. Zubaidi? Klik button di bawah.

Fakta Nutrisi Minyak Zaitun

Minyak zaitun mengandungi lemak mono tidak tepu (unstaturated fats). Menurut banyak kajian menunjukkan, lemak jenis mampu mengimbangi kadar kolestrol dalam darah (meningkatkan kolestrol baik HDL, dan menurunkan  kadar koelstrol jahat LDL), kaya dengan vitamin seperti Vitamin E dan bersifat antioksidan.

Makanan yang mengandungi antioksidan adalah makanan kelas pertama di dunia kesihatan. Dalam minyak zaitun terdapat kandungan polifenols yang tinggi. Antioksidan yang bernama hydroxityrosol merupakan antioksidan yang paling cepat meresap dan hanya ada dalam minyak zaitun. Ada yang mengukur kualiti minyak zaitun itu berdasarkan nilai keasidan, namun ianya perlu diukur berdasarkan kualiti khasiat dalam minyak zaitun tersebut.

Kandungan nutrisi yang terdapat dalam 100 gram minyak zaitun:

 • Lemak tepu: 13.8%.
 • Lemak mono-tak tepu: 73%
 • Omega-6: 9.7%.
 • Omega-3: 0.76%.
 • Vitamin E: 72% daripada RDA.
 • Vitamin K: 75% daripada RDA.

Tetapi minyak zaitun extra virgin lebih dikenali akan kandungan antioksidannya. Bahan-bahan ini aktif secara biologi dan sebahagian daripada mereka dapat membantu memerangi penyakit yang serius.. Antara antioksidan utama adalah oleocanthal anti-radang, serta oleuropein, bahan yang melindungi kolesterol LDL daripada pengoksidaan . Sesetengah orang telah mengkritik minyak zaitun kerana mempunyai Omega-6 yang tinggi untuk nisbah Omega-3 (lebih 10: 1), tetapi perlu diingat bahawa jumlah lemak tak tepu masih agak rendah, jadi ini tidak sepatutnya menjadi kebimbangan.

11 Khasiat Minyak Zaitun ‘Extra Virgin’

Berikut merupakan antara khasiat minyak zaitun yang bakal diperolehi oleh individu jika mengamalkannya secara konsisten:

 1. Mengatasi Masalah Eczema
 2. Menstabilkan Hormon
 3. Mengatasi Sembelit
 4. Memberikan Tenaga
 5. Mengatasi Gastrik
 6. Menjaga Kesihatan Jantung
 7. Awet Muda
 8. Menurunkan Kencing Manis
 9. Melindungi Kanser
 10. Mengatasi Psorisis
 11. Mengawal Kolestrol

 

Keistimewaan Olivie Plus 30x

Sejarah Pengeluar Olivie Plus 30x

Minyak Zaitun Olivie Plus 30x dihasilkan sejak tahun 1887 oleh Syarikat Atlas Olive Oils yang terletak di El-Borouj, Morocco. Berpengalaman selama 125 tahun dalam menghasilkan minyak zaitun extra virgin yang berkualiti tinggi menjadikan syarikat Atlas Olive Oils merupakan salah satu syarikat pengeluar minyak zaitun terbaik di dunia dan mendapat banyak pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

Antara pengiktirafan yang diterima adalah Anugerah Mario Solinas yang dianjurkan oleh International Olive Oil Council, ‘Great Taste Award of London’ dan The International Olive Oil Competition of Los Angeles di Amerika Syarikat.

Keunikan & Keistimewaan Olivie Plus 30x:

i- Faktor Muka Bumi

 

Ladang zaitun milik Atlas Olive Oils terletak di daerah Al-Boruj iaitu kawasan yang diklasifikasikan sebagai gurun sahara. Apabila kawasan gurun kita dapat bayangkan keadaan yang panas, kering dan berbatu di mana tidak banyak tumbuhan boleh tumbuh dengan mudah. Namun demikian atas inisiatif dan kepercayaan pengusaha ini bahawa pohon zaitun berjaya ditanam dan hidup dengan baik. Sebanyak tiga juta pokok zaitun di tanam di dalam estet yang berkeluasan sebanyak 600 hektar.

Kepadatan polyphenol yang tinggi di dalam Olivie Plus 30x  di mana ianya dipengaruhi oleh kadar yang dihasilkan oleh pohon tersebut untuk terus hidup merupakan pengukur akan kualiti minyak zaitun yang bakal dihasilkan. Persekitaran gurun, tanah yang berbatu dan kekurangan air telah memaksa pokok zaitun untuk menghasilkan buah yang mengandungi kandungan antioksida yang tinggi untuk membolehkan pokok itu meneruskan hidup.

Penderitaan ekologi telah memaksa pokok zaitun tersebut memberi hasil yang terbaik bagi menjaga diri dan juga kita. Buah zaitun di tanam di kawasan gurun yang tanah dan persekitarannya bebas dari sebarang pencemaran.

Pemprosesan Minyak Zaitun Olivie 30 Plus ini dihasilkan di kilang pemprosesan yang terletak di dalam ladang tersebut sejurus buah zaitun segar selesai dipetik dari ladang buah zaitun.

 

ii. Faktor Kesegaran Buah Yang Digunakan Untuk Penghasilan Minyak

Pengusaha yang menghasilkan minyak zaitun Olivie Plus 30x ini mempunyai sebuah mesin berteknologi tinggi untuk tujuan penuaian buah zaitun. Mesin ini mengurangkan masa menunggu untuk buah diproses menjadi minyak. Dengan adanya mesin ini, proses penghasilan minyak dapat diminimumkan sepantas 35 minit bermula dari proses tuaian.

Mesin ini hanya ada 3 unit sahaja di dalam dunia yang direka khas bagi tujuan menjamin kesegaran buah yang dituai dalam menghasilkan minyak zaitun yang sangat berkualiti tinggi. Berbeza dengan tempat lain, buah dituai secara manual, dikutip di bawah pohon dan menunggu giliran minyak diproses.

 

Kaedah Perahan Secara Mekanikal Tanpa Haba & Tidak Ditapis (Mechanically Cold Pressed & Unfiltered)

Menggunakan teknik pemprosesan ‘Mechanically Cold Pressed’ iaitu proses mengeluarkan minyak zaitun secara mekanikal iaitu dengan mengisar buah zaitun tanpa melibatkan sebarang bahan kimia atau pemanasan ataupun penggunaan haba. Ada proses yang menggunakan haba dan bahan kimia semasa pemprosesan unutk mendapatkan lebih minyak zaitun sedangkan haba yang tinggi akan menjejaskan khasiat dalam minyak zaitun.

Tidak ditapis bagi mengekalkan khasiat minyak zaitun di tahap yang maksimum. Minyak zaitun yang ditapis akan kehilangan 4 khasiat utama yang sebenarnya menjadi sumber kekuatan sesuatu minyak zaitun.

Khasiat Berganda Terbukti Hasil Ujian Makmal (Test Report )

Berdasarkan ujian makmal, kandungan hydroxytyrosol dalam Olivie Plus 30x amatlah tinggi berbanding minyak zaitun biasa.

Satu Sudu Olivie Plus 30x memberikan Tiga Puluh Kali Manfaat (antioksidan) berbanding minyak zaitun extra virgin biasa.

Analisis juga menunjukkan yang Olivie Plus 30x yang dikeluarkan oleh Atlas Olive Oils mempunyai kandungan yang kaya dengan polyphenols (polifenol) semulajadi dan secara spesifiknya  Hydroxytyrosol yang mempunyai 30 kali ganda berbanding minyak zaitun extra virgin biasa.

Kandungan polifenol yang dihasilkan amat penting melindungi sel-sel dalam badan daripada kerosakan oksidatif bagi mengelakkan penyakit yang serius seperti kanser, sakit jantung, parkinson dan sebagainya.

Hydroxytyrosol adalah molekul antioksida yang paling kecil dan unik yang mampu melepasi halangan peredaran darah di dalam otak ( blood brain barrier). Kandungan Hydroxytyrosol dalam pati minyak zaitun Olivie Plus 30x adalah abdara 25 hingga 30 kali lebih tinggi dari minyak zaitun biasa. Ini dapat dilihat dengan perbandingan yang dibuat ke atas minyak zaitun extra virgin olive oil dari negara lain.

 

Terdapat dua komponen utama di dalam Olivie Plus 30X iaitu Hydroxytyrosol dan polifenol. Dua kandungan ini membezakan Olivie Plus 30X dengan minyak zaitun yang lain. Hydroxytyrosol adalah “king” antioksidan yang paling hebat ditemui sehingga kini. Nilai ORAC ( Oxygen Radical Absorbance Capacity -Kebolehan menyerap sel rosak radikal bebas) dicatatkan setinggi 68,567 yang mana 15 kali ganda tinggi dari teh hijau. Ini boleh di lihat melalui perbandingan di bawah.

 

Mendapat Sijil USDA Organic.

Kenapa pentingnya untuk mendapatkan kelulusan USDA organic?

Mendapat SIJIL ORGANIK DARI USFDA (United States Food and Drug Administration) adalah sangat penting kerana ini merupakan pengiktiran dari badan antarabangsa yang menyatakan bahawa olivie plus 30x adalah makanan organik yang bebas dari bahan kimia dan penggunaan racun serangga yang terlarang..

Mendapat Pengiktiran Dari Pakar Nutrisi Antarabangsa.

olivie plus 30x

Profesor Henri Joyeux merupakan pakar nutrisi antarabangsa dan juga pakar bedah kanser, Hospital Universiti Montpellier, Perancis berkata

“Saya akan menggunakan Olivie Plus 30x secara meluas tanpa preskripsi, lebih-lebih lagi dalam bidang oncologist saya”

Boleh juga tonton youtube tentang penerangan olivie plus 30x dari Profesor Henri Joyeux, yang dikenali sebagai “bapa kanser dunia”, juga terlibat di dalam menerbitkan buku bertajuk “Olive Oil Antioxydants – A Treasure For Your Health”. Buku ini adalah rekod kajian ilmiah tentang penyakit kronik dan fungsi minyak zaitun olivie plus 30x dalam membantu mencegah dan merawatnya.

 

Dapatkan Olivie Plus 30x sekarang. Klik butang berikut.

Ketahui cara jadi Ejen Olive House dan Mula bina bisnes anda hari ini!
Klik butang berikut.

Leave a ReplyArkib

Kategori

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts and promotions by email.

© - MRozie Holdings Sdn Bhd. Hakcipta Terpelihara.

%d bloggers like this: